Kan hyresvärden höja hyran under pågående hyrestid?

2021-02-27 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag vill flytta ihop med min partner som hyr en bostadsrätt i andrahand. Lägenheten min partner hyr är en 3a på 81kvm som min partner bor tillsammans med sin dotter. Nu vill personen som äger lägenheten höja hyran för att jag vill flytta ihop med min partner. Har personen som äger lägenheten rätt till att göra det? Min partner betalar idag 15.000kr och då ingår el,vatten,bredband,bilparkering.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Lagen som är aktuell för att besvara din fråga är lagen (2012:978) om uthyrning av egen bostad. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Huvudprincip för en hyresvärd som vill höja hyran

För att hyresvärden ska få till en ändring av hyresvillkoren ska denne skriftligen meddela er om ändringen. Detta gäller exempelvis om hyresvärden vill höja hyreskostnaden som i ert fall. För att ändringen ska gå igenom krävs vidare att ni godkänner den, 4 § lagen om uthyrning av egen bostad.

Oense om hyresvillkoren

Ifall ni inte vill godkänna höjningen och ni inte kan komma överens så kan antingen hyresvärden eller ni vända er till hyresnämnden för att få prövat om höjningen är skälig. Hyresnämnden fastställer då hyran till ett belopp som inte påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftkostnaden för bostaden. Kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Avkastningsräntan anses rimlig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta. Driftkostnaderna relaterar till uthyrarens faktiska kostnader, t.ex. el och vatten. Kapitalkostnaden är den uppskattade kostnaden för att ha kapitalet bundet i bostaden.

Avslutningsvis

Som svar på eran fråga har alltså hyresvärden rätt att höja hyran under pågående hyrestid till följd av att ytterligare en hyresgäst flyttar in. Detta förutsätter dock att höjningen är skälig. Eftersom reglerna kring vad som utgör en skälig hyra skiljer sig beroende på bostad är det svårt för mig att göra en bedömning i erat fall. Jag rekommenderar er att gå in på boupplysningens hemsida och använda deras kalkylator för skälig hyra. Ni hittar deras hemsida och kalkylatorn genom att klicka här.

Hoppas ni fick svar på eran fråga!

Med vänlig hälsning,

Sara Djogic
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1625)
2021-10-04 Inneboende som betalar hyran för sent och vägrar flytta ut
2021-09-30 Behöver man betala hyra om man säger upp hyresavtal innan tillträde?
2021-09-30 Kan hyresvärden kräva hyra av mig efter jag flyttat ut?
2021-09-30 Tolka avtalsvillkor

Alla besvarade frågor (96379)