Kan hyresvärden höja hyran för min stallplats under pågående avtalsperiod?

2017-12-17 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Jag hyr en stallplats och har ett avtal som reglerar priser och tjänster. Ingen klausul för prisförändringar finns. Vi i stallet har fått ett utskick där stallägaren vill höja hyran p.g.a. påstådda ökade kostnader. Får stallägaren höja hyran inom pågående avtalstid hur som helst?
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du vill att jag ska vidareutveckla någon del av svaret är du välkommen att höra av dig med en kommentar eller skicka ett mejl till marcus.backstrom@hotmail.com.

Svaret på din direkta fråga är i grund och botten enkel. Det är inte tillåtet för en hyresvärd att ändra avtalade hyresvillkor under hyresperioden. För att en höjning av hyran ska kunna åstadkommas måste hyresvärden antingen vänta tills hyresperioden löper ut eller, om avtalet löper på obestämd tid, säga upp avtalet och kräva en högre hyra för att bevilja en förlängning. Hyresvärden är i ett sådant scenario skyldig att upplysa hyresgästen om vilka villkor hen kräver för att en förlängning ska bli aktuell (12 kap. 58 § jordabalken). Oavsett om en förlängning sker eller inte gäller förstås de befintliga villkoren under uppsägningstidens gång.

Följaktligen tycker jag att du ska motsätta dig hyreshöjningen. Om hyresvärden då väljer att säga upp kontraktet är den allmänna uppsägningstiden för lokaler, vilket en stallplats är i lagens mening, nio månader (12 kap. 4 § jordabalken).

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2109)
2021-12-03 Vad gäller vid byte av hyresvärd när hyresvärden är privatperson?
2021-12-01 Rökning i lägenhet och på uteplats
2021-12-01 Vad kan man göra åt störande grannar i en hyresrätt?
2021-12-01 What damages a tennant is obligated to compensate

Alla besvarade frågor (97613)