Kan hyresvärden höja hyran för min stallplats under pågående avtalsperiod?

Hej!

Jag hyr en stallplats och har ett avtal som reglerar priser och tjänster. Ingen klausul för prisförändringar finns. Vi i stallet har fått ett utskick där stallägaren vill höja hyran p.g.a. påstådda ökade kostnader. Får stallägaren höja hyran inom pågående avtalstid hur som helst?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du vill att jag ska vidareutveckla någon del av svaret är du välkommen att höra av dig med en kommentar eller skicka ett mejl till marcus.backstrom@hotmail.com.

Svaret på din direkta fråga är i grund och botten enkel. Det är inte tillåtet för en hyresvärd att ändra avtalade hyresvillkor under hyresperioden. För att en höjning av hyran ska kunna åstadkommas måste hyresvärden antingen vänta tills hyresperioden löper ut eller, om avtalet löper på obestämd tid, säga upp avtalet och kräva en högre hyra för att bevilja en förlängning. Hyresvärden är i ett sådant scenario skyldig att upplysa hyresgästen om vilka villkor hen kräver för att en förlängning ska bli aktuell (12 kap. 58 § jordabalken). Oavsett om en förlängning sker eller inte gäller förstås de befintliga villkoren under uppsägningstidens gång.

Följaktligen tycker jag att du ska motsätta dig hyreshöjningen. Om hyresvärden då väljer att säga upp kontraktet är den allmänna uppsägningstiden för lokaler, vilket en stallplats är i lagens mening, nio månader (12 kap. 4 § jordabalken).

Med vänlig hälsning,

Marcus BäckströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000