Kan hyresvärden avhysa mig om min inneboende orsakar skador i lägenheten?
Ställer frågan åt en vän. Vännen, kallas nedan V och hennes son kallas P. V är sjukpensionär sedan några år och har en myndig son som bor hos henne. Under perioder har V hyrt ut lägenheten i andra hand vilket varit godkänt av hyresvärden. Nu är hon skriven och bor på adressen. P står anklagad för att ha medvetet ställt till en svår vattenläcka i huset. Han är inte dömd men sitter häktad. V har fått brev från Socialen att hon ska vräkas på grund av att hon är ansvarig för sonens handlingar/lägenheten. Hyresvärden har inte delgivit eller informerat något innan. Kan V verkligen bli behandlad på detta viset? Finns det någon möjlighet att V kan få juridisk rådgivning utan kostnad?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du undrar vilka rättigheter din vän har gentemot sin hyresvärd när hennes son orsakat skador på fastigheten, samt om det finns några möjligheter för henne att få juridisk hjälp kostnadsfritt. Jag kommer börja med att besvara din fråga om hyresrätten för att sedan ge några alternativ till juridisk hjälp hon kanske kan få.
Vilka rättigheter har en hyresgäst när hyresvärden anser hyresrätten vara omedelbart förverkad?
Reglerna om vad som gäller vid hyra av bostadslägenheter finns i Jordabalkens 12 kapitel (JB). Om det är din vän som står på hyreskontraktet är hon ansvarig för vad som händer i den lägenheten, i förhållande till hyresvärden. Enligt JB 12:24 har hyresgästen ett ansvar för att vårda lägenheten och ersätta alla skador som denne själv, gäster eller inneboende orsakar. Om hyresgästen bryter mot detta villkor eller på annat sätt vanvårdar lägenheten förverkas hyresrätten (JB 12:42 6 p). Ansvaret täcker även sådant som inneboende gör, vilket din väns son kan anses vara. Att hyresrätten förverkas innebär att hyresvärden omedelbart får bryta kontraktet och avhysa hyresgästen från lägenheten. Det framgår inte på vilken grund hyresvärden anser att hyresrätten är förverkad, och huruvida hyresvärden har grund för sitt påstående kan jag inte besvara utan att veta mer omständigheter om din väns fall. Exempelvis kan hyresrätten även förverkas om hyresvärden vägras tillträde till lägenheten för att åtgärda skadan (JB 12:42 7 p).
Normalt krävs att hyresgästen ignorerar en tillsägelse från hyresvärden för att hyresrätten ska ha förverkats, men när det gäller allvarliga åsidosättanden krävs ingen tillsägelse. Du beskriver att sonen avsiktligt orsakat en svår vattenläcka, vilket jag anser tyda på att det rör sig om en allvarlig överträdelse av hyresavtalet. I sådana situationer behöves ingen varning från hyresvärden ges först. Detta är dock en bedömningsfråga och beror på hur omständigheterna ser ut i just ditt fall.
Vilken juridisk hjälp finns att tillgå?
Hyresgästföreningen erbjuder juridiskt stöd i hyrestvister för sina medlemmar. För att din vän ska kunna vända sig dit förutsätter dock att hon är och vad medlem redan innan skadan orsakades.
Vill din väninna inleda en rättslig process mot hyresvärde kan hon anlita ett juridiskt ombud. Detta kostar dock en del, så för att minska kostnaden kan hon ansöka om rättshjälp. Rättshjälp innebär att staten ersätter henne för en del av de kostnader hon har för tvisten, bland annat arvodet till ett juridiskt ombud. Mer information om hur man söker rättshjälp, och vilka krav som ställs för att man ska beviljas finns här http://www.rattshjalp.se/Vad-ar-rattshjalp/Har-du-ratt-till-rattshjalp/.
Hoppas att du fick svar på din fråga.
Vänliga hälsningar,