Kan gåvomottagaren underteckna gåvobrevet i efterhand?

2017-10-13 i Gåva
FRÅGA
Kan datum vara olika ? Jag ska ge bort en summa pengar till min son via ett gåvobrev som en advokat har ordnat . Då min son bor på annan ort undrar om det är ok att han undertecknar det med ett senare datum än det som jag skrev när jag förde över pengarna via banken?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Gåvobrev gällande lös egendom, såsom pengar, har inga formkrav. Gåvan blir giltig när den traderas, det vill säga när mottagaren tagit emot gåvan. I ditt fall är det när pengarna överförts till din sons konto. Gåvobrev kan även upprättas i efterhand om gåvan är villkorslös.

Gåvor kan vara villkorade till exempel om mottagaren ska uppnå viss ålder innan hen får tillgång till gåvan eller om gåvan ska bli mottagarens enskilda egendom. Gåvans villkor ska stå med i gåvobrevet och då ska gåvobrevet upprättas och undertecknas av givaren innan mottagaren tagit emot gåvan.

Din son kan underteckna gåvobrevet i efterhand, men om gåvan är villkorad ska du underteckna det innan din son får pengarna.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Emma Frost
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (742)
2021-09-18 Villkora att gåva till barn ska vara enskild egendom
2021-09-18 Är löften om att utge en gåva bindande ur svensk rätt?
2021-09-14 Är löfte om gåva av fastighet bindande?
2021-09-12 Kan två personer stå som gåvogivare, och hur gör man så att penninggåvan blir mottagarens enskilda egendom?

Alla besvarade frågor (95697)