Kan ex-sambo begära hyra tills jag flyttar ut?

FRÅGA
Min sambo och jag ska separera. Jag flyttade in i hans hus för 1år och 7 månader sedan. Jag har bott där utan att betala någon hyra. Har vid flera tillfällen frågat och erbjudit mig att vara med att dela på kostnader för boenden, men han har sagt att det inte behövs. Därmed finns det inget avtal mellan oss. Eftersom vi nu har bestämt att vi ska separera så har jag köpt nytt boende och har 3 månaders väntan på inflyttning. Nu vill min sambo plötsligt ha betalt för boenden de sista 3 månaderna. Detta vill inte jag längre eftersom jag behöver alla pengar jag kan få ihop till det nya boendet.Har han rätt att nu plötsligt ta betalt för boende av mig, de sista 3 månaderna?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom din sambo hade bostaden innan ni flyttade ihop (och huset alltså inte köptes med avsikten att ni skulle dela det) så räknas den inte som samboegendom och ska därför inte ingå i bodelning mellan er, se 3 § sambolagen. Huset är alltså din ex-sambos egendom. Därför kan han begära att du antingen betalar hyra eller flyttar. Det finns helt enkelt ingen generell skyldighet för en sambo att låta den andra bo kvar gratis när förhållandet tar slut.

Däremot kan din ex-sambo inte kräva hyra för tid du redan bott i bostaden innan han begärde att du skulle börja betala, utan den tid han låtit dig bo där utan att betala betraktas som en gåva, vilken inte kan krävas tillbaka i efterhand. Generellt för hyra gäller också att den inte får vara oskälig, utan det ska röra sig om en rimlig kostnad för boendet.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3061)
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav
2022-01-14 Får min dotters sambo rätt till lägenheten jag köpt med henne?
2022-01-14 Vem får bilen? – Sambolagen

Alla besvarade frågor (98612)