Kan ett testamente alltid återkallas?

2017-10-13 i Testamente
FRÅGA
Kan ett testamente alltid återkallas? Exempelvis, kan en person som inte skulle kunna upprätta ett juridiskt korrekt testamente tex pga kraftig demens (ej är i sunt och fullt förstånd) ändå kunna återkalla sitt tidigare upprättade testamente?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Precis som du säger så kan det vara så att ett testamente kan anses vara ogiltigt med hänsyn till att personen lider av någon form av psykisk störning (13 kapitlet 2 § Ärvdabalken). Däremot, om ett giltigt testamente faktiskt har utfärdats, finns det inga bestämmelser som säger att en person som lider av ex. kraftig demens inte skulle kunna återkalla sitt testamente. Testamentet anses återkallat om det har skett i samma ordning som gäller för upprättande av testamente, alternativt om testamentsgivaren förstör testamentshandlingen eller tydligt har gett tillkänna att testamentet inte är giltigt (10 kapitlet 5 § Ärvdabalken). Så länge dessa krav är uppfyllda tolkar jag det som att testamentet alltid återkallas.

Hoppas att du fick hjälp med din fråga!

Vänliga hälsningar

Josefine Björling
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2935)
2021-09-26 Vad man får göra med egendom som man fått genom testamente
2021-09-25 Syskons rätt till arv när testamente finns
2021-09-23 Kan man registrera testamentet någonstans?
2021-09-22 Hur gör jag tillägg i mitt testamente?

Alla besvarade frågor (95863)