Kan ett avtal förlängas utan att avtalet medger det?

2017-03-09 i Avtal
FRÅGA
Hej,Mitt företag har ett avtal med ett företag idag, avtalet löper ut 2017-08-30, jag har fått lov att pausa avtalet under några månader. om företaget godkänt att jag pausat det, kan de då förlänga det trots att det inte står något i avtalet.
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Generellt gäller inom avtalsrätten att passivitet inte kan leda till ett avtal. Den som inte själv vill ingå ett avtal ska alltså inte bli bunden av ett avtal för att någon annan vill det. Det kan nämnas att i vissa situationer är det ändå möjligt att ingå ett avtal utan att man uttryckligen velat det, det vanligaste exemplet är om en hyresvärd har sagt upp ett hyreskontrakt, men hyresgästen fortsätter att betala hyran och hyresvärden inte invänder mot detta, så anses de två ha slutit ett nytt hyresavtal.

I vissa avtal står det hur avtalet kan förlängas, det kan till exempel stå att avtalet ska förlängas om en av parterna vill det, eller att det automatiskt ska förlängas om ingen säger upp det. Om någonting sådant står i avtalet så gäller självklart det som står där. Om ingenting sådant är avtalat så gäller dock att avtalet inte längre gäller efter att dess tid gått ut, och att ni måste ingå ett nytt avtal om ni vill fortsätta er affärsrelation.

Det bör dock vara reglerat i avtalet vad som gäller om du pausar det. Om tiden inte är uttryckt i tid (t ex "12 månader") utan har ett bestämt slutdatum så bör det datumet gälla oavsett om ditt företag utnyttjat möjligheten att pausa avtalet.

Hoppas att du fick svar på din fråga, annars är du välkommen att höra av dig igen!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1511)
2021-07-27 Måste man betala hyra om man inte sammanbor längre och avtal saknas?
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?

Alla besvarade frågor (94271)