Kan ett arvsavstående ses som förskott på ett arv?
När min farfar dog skrev min far över arvet, kontanter och fastighet, på mig (sonen ) pga skulder hos kronofogden.Han avsade sig sitt arv innan bodelningen var klar.Nu dog min pappa också kort därefter Arvet var då delat och lagfart ändrat.Jag har 2 syskon, har de laglig rätt till pengarna?Kan avståendet räknas som förskott på arv?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Arvsavsägelse, arvsavstående och överlåtelser av arv är svåra frågor och jag har svårt att ge ett helt säkert svar på din fråga eftersom jag inte vet alla omständigheter. Men jag kommer redogöra för hur de svenska lagreglerna ser ut gällande förskott på arv och förklara generellt hur arvsavståendet kan ses. Jag tolkar din fråga som att din pappa först fick arvet och sedan överlät det till dig genom att avstå från arvet.
Baserat på att din pappa har fått arvet och sedan valt att avstå det till förmån för dig är min bedömning att det skulle kunna komma att betraktas som en gåva från din far till dig och därför blir reglerna om förskott på arv tillämpliga.
Huvudregeln gällande gåvor till barn är att det ska ses som ett förskott på arv om inget annat skrivs eller uttalas i samband med gåvan (6 kap. 1 § äktenskapsbalken). En avräkning ska då ske på din del av arvet från din far så att dina syskon hamnar i samma eller likvärd ekonomisk ställning som dig. Detta ska ske då tanken bakom reglerna är att barnen ska behandlas lika.
Det kan vara så att den föräldern som har gett bort gåvan inte hade avsikten att det skulle ses som ett förskott. Framgår detta på något sätt ska det inte avräknas på arvet. Det kan dock vara svårt att bevisa efter en bortgång. Om du inte vill att arvet efter din farfar ska ses som ett förskott på arv tror jag att det bästa hade varit att du försöker samla ihop underlag som visar att din pappa inte hade avsikten att det skulle ses som ett förskott på arvet och att en avräkning därför inte ska ske.
Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga!
Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.