Kan ens lägenhet sägas upp om man tar ut för hög hyra av inneboende?

2021-05-21 i Hyresrätt
FRÅGA
Finns det helt lagliga sätt att ta reda på någons fulla personnummer? Men Sen undrar jag också i en annan fråga gällande att min mamma blev nyligen vräkt efter 35 år i samma lägenhet aldrig missat en hyra pga att hennes inneboende anmälde henne till nån hyresnämnd istället för att ta det med henne direkt Iaf så blev hon vräkt .. är detta rimligt? Hon var mer än gärna redo att betala tillbaks dom 16.000 tot på 6 månader det hade blivit när dom "räknade" ut det. Jag och min mamma la i god tro ut en annons på blocket om ett rum för endast 6000kr 20kvd.... vilket är ett jäkligt bra pris om man jämför med resten av blocket. I det priset räknade vi också in köket och toaletten såklart och allt sånt. Och tänkte att det här är ju lätt 20 kvadratmeter allt tillsammans. Tack på förhand för svar jag borde ha kontaktat er INNAN rättegången. finns det något vi kan göra för att pressa emot, det hon istället fick var en annan lägenhet en etta som hon aldrig sett, sedan hörde jag från en kille att snacket går bland svartmäklarna att det kommer ett objekt på gatan snart.. högst upp.. som ska säljas svart alltså. Detta har jag hört och det kan jag stå för, dock inte från vem. Sedan undrar jag om man till och med kan ta det så långt att när man överklagar detta anmäler dom för en massa obehagliga saker och kräver att få ett enormt skadestånd samt få tillbaks sin lägenhet???! Går detta att fixa tror ni eller är det ett omöjligt case?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Utredning

Då du ställt en kortare fråga och en något mer utvecklad kommer jag att besvara dessa var för sig under separata rubriker nedan.

Finns det helt lagliga sätt att ta reda på någons fulla personnummer?

Personnummer kan begäras ut genom att du vänder dig till en myndighet, med stöd av offentlighetsprincipen. En vanlig myndighet för att få ut personnummer är att du ringer Skatteverket och ber att få bli kopplad till folkbokföringsenheten.

I normalfallet är ett personnummer en offentlig handling (dvs. en allmän handling som inte är sekretessbelagd) som du har rätt att få ut med stöd av offentlighetsprincipen. Utöver möjligheten att kontakta Skatteverket finns det flera privata tjänster på internet som publicerar personuppgifter, t.ex. personnummer, med stöd av att de har utgivningsbevis.

Kan ens lägenhet sägas upp för att man tar ut för hög hyra av inneboende?

Som jag förstår din fråga har din mamma blivit vräkt då hon tagit ut för hög hyra av sin inneboende. Att det tagits ut för hög hyra förstår jag att redan är fastställt genom prövning i hyresnämnden. Frågan är om din mammas lägenhet kan sägas upp på grund av att hon tagit ut för hög hyra.

Bestämmelser om förverkande av hyresrätt finns i 12 kap. 42 § jordabalken (JB). Hyresrätten är bland annat förverkad och hyresvärden har rätt att säga upp hyresavtalet i förtid om hyresgästen när, det gäller bostadslägenhet, vid upplåtelse av lägenheten eller del av den tar emot en hyra som inte är skälig och inte kan visa någon giltig ursäkt (12 kap. 42 § p6 JB). Bestämmelsen infördes år 2019 och handlar om förverkande på grund av hyresgästens mottagande av oskälig hyra från andrahandshyresgäst eller inneboende. Det är själva åtgärden att ta emot oskälig hyra som utlöser förverkandet av hyresavtalet. Förverkande föreligger inte om hyresgästen kan visa giltig ursäkt för den för högt uttagna hyran. Det är inte giltig ursäkt att inte känna till vad som är maximal andrahandshyra. Vid delupplåtelse till inneboende kan det vara ursäktligt att ha gjort en mindre felräkning (dvs. gränsfall) avseende proportionering av förstahandshyran. Som jag förstår det i din mammas fall har det handlat om en överhyra om 16.000 kronor under ett halvår, vilket sannolikt inte räknas som ett gränsfall. Hyresvärden behöver inte göra någon särskild tillsägelse om rättelse och hyresgästen kan inte förhindra förverkande genom att i efterhand göra rättelse.

Kan din mamma anmälda hyresvärden för en massa obehagliga saker, få ett enormt skadestånd och få tillbaka sin lägenhet?

Efter vad jag kan läsa av din fråga har du ryktesvägen hört att en lägenhet (ev. din mammas f.d. lägenhet) ska säljas svart. Att sälja ett hyresrättskontrakt svart är olagligt. Däremot inverkar det inte på möjligheten för din mamma att få tillbaka lägenheten.

Det finns ingen grund för din mamma att anmäla, få ett enormt skadestånd och att få tillbaka sin lägenhet. Av din fråga är jag lite osäker på om jag ska förstå det som att din mamma blivit uppsagd och flyttat till en mindre lägenhet, eller om uppsägningen nyligen delgetts henne. Har hon inte flyttat ännu och godkänt uppsägningen kan hon motsätta sig uppsägningen genom att vägra flytta. I det fallet måste hyresvärden vända sig till hyresnämnden för prövning av uppsägningen. Huruvida din mamma har någon möjlighet att nå framgång i en sådan prövning kan jag tyvärr inte ge besked om. Utifrån det du berättat finns det sådant som talar för att det finns skäl för uppsägning. Har hon redan flyttat har hon däremot godtagit uppsägningen och kan inte i efterhand vända sig till hyresnämnden för prövning.

Även om det skulle visa sig i efterhand att hyresvärden säljer hyreskontraktet svart, innebär det inte att din mamma har rätt varken till skadestånd eller att få tillbaka lägenheten. Som redogjort för ovan är det olagligt att sälja ett hyreskontrakt svart. Däremot förtar det inte eventuell uppsägning av din mamma på grund av att hon tagit ut för hög hyra.

Om ni önskar vidare hjälp från en av våra jurister på Lawline juristbyrå är du varmt välkommen att återkomma till mig per e-post för en offert och vidare kontakt. Jag nås för ändamålet på dennis.lavesson@lawline.se.

Med vänliga hälsningar,

Dennis Lavesson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2100)
2021-11-27 Är det ett brott att vara högljud på kvällen i sin hyresrätt?
2021-11-26 Behöver du betala för skada i din lägenhet?
2021-11-26 Får hyresvärden avlägsna min egendom från trapphuset?
2021-11-25 Besittningsskydd om jag hyr ut fritidsbostaden

Alla besvarade frågor (97337)