Kan en styrelsen i en bostadsrättsförening gå in i lägenheter utan medlemmens tillstånd?

2021-07-31 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej! Om en ägare av en bostadsrättslägenhet har vägglöss och denne har påbörjat sanering, som inte har blivit fullt ut genomförd, och kontakt med personen inte kan etableras på nytt för att komma in i lägenheten. Kan då föreningen öppna lägenheten med huvudnyckel för att kontrollera statusen av vägglössen och eventuellt slutföra sanering? Vi har försökt att få kontakt med ägaren den senaste tiden utan resultat.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du får inte gå in i lägenheten utan tillstånd, det är ett hemfridsbrott, 4 kap. 6 § brottsbalken. Det är straffbart. Det ni kan göra för att hålla er inom lagens ramar är att ansöka om särskild handräckning hos kronofogdemyndigheten. Du hittar mer om hur du begär det på kronofogdens hemsida, här. Ni kan också, om ni kan visa att ärendet är brådskande, begära ett interimistiskt beslut. Det innebär att de fattar ett beslut snabbare. Ni bör då skriva i ansökan att ni vill undersöka förekomsten av vägglöss och förklara att om inget görs direkt riskerar ni att skadorna förvärras.

Jag hoppas att detta var till hjälp!

Ebba Planting
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1242)
2021-09-16 Får man använda inre reperationsfond trots ägarbyte?
2021-09-15 Behöver man styrelsens godkännande för att ha en inneboende?
2021-09-14 Brf:s villkor med fläckfritt belastningsregister
2021-09-12 Köpare får ej av säljare tillträde till bostadsrätt på avtalad dag.

Alla besvarade frågor (95663)