Kan en skuld efterskänkas som förskott på arv?

2017-07-30 i Förskott på arv
FRÅGA
Hej, jag och min sambo fick låna pengar av min far till en kontantinsats vid köp av ett hus. Vi skrev då ett skuldebrev mellan. Kan min far ändra sig och ge detta som ett förskott på arvet till mig för att pengarna skall tillfalla mig som min enskilda egendom vi eventuell försäljning av huset?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar om din pappa kan välja att inte kräva ut skulden ni har till honom i och med lånet och istället ge lånet som förskott på arv till dig.

Det kan han absolut göra, det är hans pengar och om han inte vill ha tillbaks dem kan han välja att de ska ses som förskott på ditt arv istället. Om ni vill att det ska framgå klart att det är just förskott på arv och inte en vanlig gåva som inte ska ses som förskott på arv bör han skriva i ett gåvobrev att pengarna är förskott på ditt arv. Han bör också skriva i samma gåvobrev att pengarna ska vara din enskilda egendom.

Om ni skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta eller skriva gåvobrevet åt er kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att du fått hjälp av mitt svar!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1245)
2021-07-20 Kan man behöva betala tillbaka förskott på arv?
2021-07-20 Flyttat över pengar till övriga bröstarvingar
2021-07-11 Förskott på arv?
2021-07-03 Är underhyra förskott på arv?

Alla besvarade frågor (94235)