Kan en sambo vid separation få full ersättning för en inglasning av balkong som hon betalat?

FRÅGA
I våran separation vill nu min sambo ha ut full ersättning för en inglasning av balkongen som hon betalat ur egen ficka, den klassas väl som värdehöjande grunförbättring och bör väl rimligtvis tillfalla den gemensamma bostadsrätten och räknas in i kapitalvinsten?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om vad som gäller för sambor som separerar hittar du i sambolagen (SamboL). Jag utgår från att ni inte har avtalat om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen, alltså i uppdelningen av er egendom vid separationen.

I bodelningen ska er samboegendom ingå. (8 § SamboL). Samboegendom är er gemensamma bostad och bohag, t.ex. Möbler, hushållsmaskiner, gardiner och annan lös egendom ni har i hemmet, om ni har förvärvat egendomen för gemensam användning. (3 § SamboL)

Att din sambo har glasat in balkongen i er gemensamma bostadsrätt bör ses som något hon har förvärvat för er gemensamma användning. Den inglasade balkongen ska därför räknas som samboegendom och ingå i bodelningen. Din sambo har alltså rätt till 50 % av värdet på den inglasade balkongen eftersom all samboegendom ska delas lika mellan er. (14 § SamboL)

Det finns dock några undantag för vad som inte ingår i samboegendomen. Om din sambo använde pengar för att glasa in balkongen som hon fått genom arv/testamente/gåva, med ett villkor om att pengarna skulle vara hennes enskilda egendom och alltså inte ingå i samboegendomen, så har hon rätt till full ersättning för inglasningen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?