Kan en sambo utan barn testamentera all sin egendom till den efterlevande sambon?

2020-06-07 i Testamente
FRÅGA
Hej! En fråga angående arvsrätt. Om den ena partnern i ett samboförhållande avlider och de har ett testamente som säger att den efterlevande ärver allt efter den andre. Stämmer detta ? Eller ärver den avlidnes syskon något? De har inga barn.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna om arv hittar vi i ärvdabalken. De enda vars rättigheter kan trumfa ett testamente är barn till den avlidne (så kallade bröstarvingar) och i vissa fall äkta makar. Barn har alltid rätt att kräva ut sin laglott (7 kap. 1 § ÄB) och äkta makar har rätt att ärva enligt basbeloppsregeln (3 kap. 1 § 2 stycket ÄB). Eftersom du skriver att det rör sig om ett samboförhållande och att den avlidne inte har några barn finns det således inga regler som står vägen för att den avlidne fritt kan testamentera bort sin egendom som hen önskar. Om det finns ett testamente där det framgår att den efterlevande sambon ärver allt efter den avlidne sambon är det därför det som gäller.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline igen!

Vänliga hälsningar,

Ida Tylhammar
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2683)
2020-11-30 Är ett testamente som saknar testators underskrift ogiltigt?
2020-11-29 Är kopia av testamente ogiltigt?
2020-11-28 Behöver vi upprätta ett nytt testamente nu när vi har gift oss?
2020-11-23 Kan testamente till gemensamma barns fördel inskränka efterlevande makens rätt till arv?

Alla besvarade frågor (86836)