Kan en person som bor utomlands köpa bostad och ta lån i Sverige?

FRÅGA
HejKan personer från Irak som inte bor i Sverige, köpa hus här? Kan de låna pengar från banken här?MvhKurdiskan
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Köp av bostad

För att köpa en bostad i Sverige behöver man inte vara svensk medborgare eller ha ett svenskt personnummer. Det enda som krävs är att man uppfyller de eventuella krav som finns för bostadsköpet. Gäller köpet en fastighet finns det krav på att avtalet ska vara skriftligt, det ska innehålla en överlåtelseförklaring, uppgift om köpeskilling och underskrifter från både köpare och säljare, enligt 4 kapitlet 1 § jordabalken (JB).

Gäller köpet en bostadsrätt finns det inga formkrav för köpet. I bostadsrättslagen finns dessutom regler som säger att en bostadsrättsförening inte får kräva ett visst medborgarskap som förutsättning för att få bli medlem i bostadsrättsföreningen, enligt 2 kapitlet 2 § JB.

Alltså är svaret ja, en person från ett annat land som inte har svenskt personnummer kan köpa en bostad i Sverige.

Ta lån

Det finns inga regler som hindrar någon utan svenskt medborgarskap att ta ett lån här. Ett bolån regleras genom avtal med banker. Förutom viss lagstiftning, kanske framförallt lagstiftning som är till för konsumentskydd så gäller avtalsfrihet. Banker kan alltså ha olika villkor för att de ska bevilja ett lån.

Det finns med andra ord ingen regel som hindrar dig från att ta ett gemensamt lån för att köpa en bostad. Däremot kan banker välja att inte ingå låneavtal med er av olika anledningar.

Det kan dock vara svårt att hitta en bank som beviljar bolån till en utländsk medborgare som inte är bofast i Sverige och som kanske inte har någon inkomst eller några tillgångar i landet som kan användas som säkerhet. Eftersom detta handlar om avtal som kan se väldigt olika ut beroende på vilken bank man lånar pengar från och som dessutom måste förhandlas fram, rekommenderar jag att du kontaktar olika banker som du kan tänka dig att låna pengar från och frågar dem hur möjligheterna ser ut för att ta ett lån. Det finns också företag som hjälper privatpersoner att leta efter banker med lånevillkor som passar dem. Vet du inte var du ska börja i sökandet skulle du kunna ta hjälp av ett sådant företag.

Jag hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Siva Arif
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Köp och hyra av fastighet (262)
2020-11-03 Kan en maka sälja sin mans fastighet till mannens barn?
2020-10-24 Uppsägning av hyresavtal enligt privatuthyrningslagen
2020-10-10 lagfartsansökan har blivit nekad och min före detta make har inte godkänt köpet, vad kan jag göra?
2020-10-04 Vad ingår vid köp av fast egendom?

Alla besvarade frågor (86576)