Kan en person dömas för brott när ord står mot ord?

2017-06-10 i Bevis och bevisning
FRÅGA
Kan man bli dömd för ett brott om den enda bevisningen som finns är att mobilen har varit på själva brottsplatsen? Samt målsägande påstår att han utsatts för ett brott. När det står ord mot ord då den anklagade påstår sig oskyldig?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Den misstänkte kan dömas för ett brott när dennes ord står mot målsägandens. För en fällande dom krävs dock att det är ”ställt utom rimligt tvivel” att åklagarens beskrivning av det brott den åtalade sägs ha gjort sig skyldig till stämmer. Detta framgår inte ur lagtexten, utan har utvecklats genom rättspraxis.

En trovärdig utsaga från målsäganden kan i förening med annat som framkommit i målet, exempelvis den telefon som funnits på brottsplatsen, vara tillräcklig för en fällande dom. Om domstolen anser att den tilltalade också lämnar en trovärdig och rimlig förklaring ska den åtalade personen däremot inte fällas.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänligen,

Jennifer Parmlind
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bevis och bevisning (382)
2021-07-20 Har man rätt att bli informerad om att man varit föremål för hemlig tvångsmedelsanvändning?
2021-07-12 Vem avgör om något är ställt utom rimligt tvivel?
2021-06-29 När har man rätt att ta del av bevismaterial i brottmål?
2021-06-19 Åtal för våldtäkt när ett brev är enda beviset?

Alla besvarade frågor (94159)