Kan en lag strida mot grundlag?

FRÅGA
Vad händer om konsumentköplagen innehåller en bestämmelse som går emot regeringsformen och du ska lösa en tvist där det blir aktuellt att ta hänsyn till detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din fråga regleras i regeringsformen (RF). Inledningsvis kan vi konstatera att lag enbart får meddelas av riksdagen (8 kap. 1§) och detta sker genom en relativt invecklad och tidsödande process med många steg och utredningar. Vanligtvis brukar man begära att lagrådet tittar igenom lagförslaget för att bland annat se så det inte strider mot just grundlag (8 kap. 22 § första punkten). Detta yttrande är inte bindande och det medför effekten av att det kan, i teorin, stiftas lag som strider mot grundlag. Men då återstår ytterligare ett skyddsnät nämligen normprövningen som kan utövas av Sveriges domstolar. Normprövningen (eller lagprövningen) innebär att domstolar inte får tillämpa lag som står i strid med grundlagen (11 kap. 14 §).

Avslutningsvis kan det konstateras att lagar som stiftas genomgår en grundlig utredning innan de tillämpas i domstolarna. Men med det sagt är det inte otänkbart att lag kan strida mot grundlag, men det är osannolikt. Inom ramen för din tvist finns det inte mycket du kan göra, du får helt enkelt tillämpa gällande rätt. Däremot kan du alltid göra en JO anmälan och påtala dina funderingar.

Hoppas du fick svar på din fråga,

MVH

André Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
HallåA15 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-10-10 00:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (611)
2019-10-18 Behövs danstillstånd för bröllopsfest?
2019-10-09 Kan en lag strida mot grundlag?
2019-10-02 Vad innebär rekvisit
2019-10-02 Affischering på allmän plats

Alla besvarade frågor (73826)