Kan en hyresvärd och andrahandshyresgäst förlikas gällande överhyra?

Hej, jag har hyrt ut en möblerad lägenhet till ett par i sthlm. Nu tror jag att de vill ha tillbaks en del av hyran och troligtvis kommer att anmäla mig till Hyresnämnden. Finns det nått sätt att förlika sig på utan att blanda in massa myndigheter? Och är det säkert, jag menar att de inte kan kräva mer pengar eller så. Kan vi bara skriva ett kontrakt på en blank A4, räcker det?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga regleras i den s.k. hyreslagen i 12 kap. jordabalken. I 55 § stadgas att andrahandshyresgästen har rätt att återfår den s.k. överhyran (inklusive ränta enl. 5 § räntelagen) från och med ansökan och ett år tillbaka. Om ni inte kommer överens om detta kan andrahandshyresgästen gå till Hyresnämnden för att de ska fastställa beslutet.

I civilrättsliga mål som detta är en förlikning möjlig och ni kan med fördel komma överens tillsammans och skriva ett eget avtal som stämmer överens med lagen. Andrahandshyresgästen kan inte med framgång kräva mer än vad lagen medger.

Hur mycket överhyra du som hyresvärd har rätt att ta ut finns inte lagstadgad utan framgår genom praxis till ca 10-15 % extra beroende på omständigheter som ex. möblering, parkering, varm/kallhyra osv. Du kan läsa mer på hyresnämndens hemsida. Kom ihåg att även framtida hyra ska vara skälig och att andrahandshyresgästen har rätt till detta.

Ett skriftligt kontrakt på papper i två kopior med underskrifter räcker gott för en förlikning likt denna.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Oskar JohanssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fastighetsrätt och Andrahandsuthyrning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo