FrågaSTRAFFRÄTTÖvriga brott11/09/2018

Kan en gillamarkering av hotfullt inlägg vara brottslig?

När man söker på Google kommer man ibland in på ämnen en bit från det man sökt svar på. På Lawline stötte jag på det sättet på ett svar om hur man betraktar ett "like" eller "gilla" på sociala medier. Det gäller:

https://lawline.se/answers/brottsligt-att-gilla-ett-inlagg-om-olaga-hot-pa-sociala-medier

Men min fundering kring Lawlines svar lyder: är inte uttryckandet av "like" eller "gilla" ett typiskt exempel för vad som i straffrätten kallas efterföljande delaktighet och som i princip är straffritt?

Med vänlig hälsning,

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag kan inledningsvis konstatera att jag i allt väsentligt instämmer i svaret som ges i länken. Jag är inte bekant med begreppet "efterföljande delaktighet" och kan inte heller hitta någon information om det på internet, men jag kan försöka fylla ut det tidigare svaret något.

Omständigheterna för tankarna till rättsfallet NJA 1963 s. 574. I fallet hade två män misshandlat en tredje medan en fjärde förhöll sig passivt men höll en av gärningsmännens rock åt honom. Högsta domstolen ansåg att detta utgjort medhjälp till misshandel genom att den som höll rocken, om än endast i mindre mån, främjat gärningen. I förhållande till frågan om att gilla ett inlägg som utgör olaga hot uppfattar jag det som att detta är ett starkare främjande av en gärning eftersom den som höll rocken var närvarande utan att ingripa och dessutom så att säga underlättade misshandeln, om än inte så mycket, genom att hålla rocken åt en av gärningsmännen. Trots detta bedömdes det som om detta endast stärkt uppsåtet i mindre mån, vilket tycks indikera att "gillandet" inte räcker för straffrättsligt ansvar.

En annan aspekt som talar mot att straffrättsligt ansvar skulle föreligga för den som gillar ett inlägg som utgör olaga hot är svårigheterna med att avgöra när hotet utförs. En given utgångspunkt är förstås att man inte kan stärka någons brottsliga uppsåt efter att den aktuella brottsliga gärningen fullbordats; då finns inte längre något uppsåt att styrka. Ett olaga hot fullbordas först när offret tar del av detta. Detta medför sannolikt svårigheter att avgöra när hotet har fullbordats i förhållande till när gillamarkeringen skickas. Avgörande i det läget borde alltså vara om offret eller den som gillar inlägget tar del av detta först. Detta ter sig förstås märkligt eftersom gärningsmannen någonstans begått den aktiva delen av brottet redan genom att publicera inlägget, redan då är det ju försent att stärka dennes uppsåt eftersom resten av händelseförloppet fram till fullbordandet är passivt för gärningsmannen. Jag kan kort sagt inte ge något säkert svar kring detta och vet inte säkert om någon kan det.

Avslutningsvis vill jag understryka att jag har svårt att tro att det skulle kunna utgöra medverkan till olaga hot att gilla ett inlägg på internet, inte minst med tanke på hur invecklat det vore att bevisa uppsåt till och fullbordan av det tänkta brottet.

Jag hoppas att mitt svar var till hjälp!

Med vänlig hälsning

Magnus GustafssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övriga brott? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo