FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt22/04/2018

Kan en förälder förhindra att barnet träffar sitt syskon?

Hej, jag är 18 år och min mamma låter mig inte träffa min lilla syster som jag älskar över hela mitt hjärta.

När jag var 8 år(2008) skildes min mamma och pappa och beslutade sig för att ha delad vårdnad av mig och min äldre bror. Mamma fann senare kärleken hos en äldre man och 2011 föddes min lilla syster vi har varit bästa vänner sedan dess och vi lekte tillsammans hela tiden trots ålderskillnaden.

När mamma sedan skilde sig från min lillasysters pappa valde de också att dela vårdnaden på så sätt att jag och min bror hade samma 'mamma-vecka' som min lillasyster hade.

2014 drabbades jag av en svår depression, jag dog inombords för varje dag som gick men jag hittade ändå ett ljus hos min lillasyster och hennes ovillkorliga kärlek för mig. Min depression slet på bandet emellan mig och min mamma och vi pratar inte ens i dagsläget.

Mamma värkar använda min lillasyster som ett slags maktmedel mot mig. När jag har skickat brev till henne kommer de inte fram och mamma hotar med att om jag skickar ett enda brev till hennes pappa igen kommer mamma att gå till familjerätten för att mamma säger att min lillasyster mår dåligt av att träffa mig, hon säger även att min lillasyster slutar äta av hon mår dåligt. Kan mamma ge mig och eller min lillasysters pappa konsekvenser för att han hjälper mig träffa henne trots att de har delad vårdnad? Vad ska jag göra, vart ska jag vända mig? jag vill bara finnas där för henne om hon får liknade svårigheter som jag fick under min barndom.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag tolkar din fråga har du funderingar över om din mamma kan hindra dig från att träffa din lillasyster. I mitt svar kommer jag börja med att redogöra lite för vad som gäller rent lagligt sätt vid gemensam vårdnad av barn.

Vårdnadsfrågor regleras i föräldrabalken

Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran (6 kap. 1 § föräldrabalken). Det är vårdnadshavarnas skyldighet att se till att barnets behov blir tillgodosedda (6 kap. 2 § föräldrabalken).

Vidare har vårdnadshavarna en rätt och skyldighet att bestämma över barnets personliga angelägenheter (6 kap. 11 § föräldrabalken). Om vårdnadshavarna har gemensam vårdnad ska dessa gemensamt bestämma över frågor som rör barnet, med andra ord föreligger en gemensam bestämmande rätt (6 kap. 13 § föräldrabalken). Att en gemensam bestämmanderätt föreligger innebär dock inte att precis alla beslut måste tas gemensamt. Den vårdnadshavare som har barnet hos sig för tillfället får besluta om vissa saker på egen hand. Exempel på sådana saker är val av mat, kläder, sovtider och vad barnet ska göra på sin fritid.

Svaret på din fråga

Som jag ovan har beskrivit så har föräldrar en gemensam bestämmanderätt om gemensam vårdnad föreligger. Detta betyder dock inte att alla beslut måste fattas gemensamt. Så länge din lillasyster inte far illa av att exempelvis hennes pappa låter henne träffa dig under den tid han har hennes boende hos sig, kan inte din mamma förhindra detta!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000