Kan en bröstarvinge kräva tillbaka pengar som arvlåtaren gett som gåvor till någon som inte har legal arvsrätt?

2017-05-31 i Bröstarvinge
FRÅGA
Min far skrev ett testamente till mitt ex o gav honom en stor summa pengar eftersom vi inte var sams.Men sedan skkrev min pappa om det o testamentera allt till mig,men då hade han gett bort alla sina pengar.Har inga syskon o ensamstående med barn.Har jag rätt till till att kräva tillbaka några pengar från dom som han gett bort det till ?Har överföringskvittona o bevis på hur mycket o till vem.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Som bröstarvinge har man rätt att få ärva sin laglott. Laglotten är hälften av arvslotten. Det innebär att arvlåtaren inte kan testamentera bort all sin egendom till vem som helst (Se 7 kap. 1 § ÄB). Det är inte heller tillåtet för arvlåtaren att ge bort egendom under sin livstid hursomhelst. Skulle arvlåtaren ge bort egendom medan hen fortfarande är i livet på ett sätt som gör det likvärdigt med ett testamente träder det förstärkta laglottsskyddet in (se 7 kap. 4 § ÄB). Med stöd av den bestämmelsen kan egendom återbäras eller ersättning motsvarande dess värde utgivas. För att detta överhuvudtaget ska kunna genomföras måste bröstarvingen väcka talan gentemot gåvotagaren vid domstol inom ett år från när bouppteckningen avslutats.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (454)
2021-07-31 Vad händer med mina barn när jag avlider?
2021-07-31 Kan efterlevande make med fri förfoganderätt göra av med hela arvet?
2021-07-26 Vem ärver om ena bröstarvingen är avliden?
2021-07-25 Kan jag reglera hur mycket mina barn ska ärva?

Alla besvarade frågor (94565)