Kan en bostadsrätt förening neka medlemskap på grund av bosättningskrav?

2017-05-30 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej, kan mina föräldrar överlåta sin bostadsrätt till mig som gåva och samtidigt bo kvar i denna lägenhet utan att bostadsrättsföreningen kan hindra detta? Följande går att utläsa i föreningens stadgar:5 § BosättningskravOm det kan antas att förvärvaren för egen del inte ska bosätta sig i bostadsrättslägenheten har föreningen rätt att vägra medlemskap. Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för din fråga!

En bostadsrätt kan överlåtas på olika sätt, genom försäljning, gåva eller arv. Oavsett hur bostadsrätten överlåts så måste man bli godkänd av styrelsen som medlem i föreningen. När man äger ett bostadsrätt äger man inte lägenheten i sig utan man äger en andel i föreningen och rätten att använda lägenheten, därför måste man godkännas som medlem i föreningen för att kunna överta en bostadsrätt.

En förening kan neka dig som medlem om de har skäl för detta, bosättningskrav kan vara ett sådant skäl, där det krävs att den som övertar lägenheten också bor i den.

Föreningen har uppenbarligen ett sådant krav i ditt fall och kan därför vägra dig ett medlemskap i föreningen. En lösning kan vara att dina föräldrar inte överlåter hela bostadsrätten utan fortsätter att äga en del i bostadsrätten. Vad föreningen har för regler till en sådan uppdelning måste ni dock undersöka först eftersom de kan ha andra krav på exempelvis hur mycket man i så fall måste äga var.

Hoppas detta besvara din fråga!

Med vänlig hälsning

Matilda Bona
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1217)
2021-07-24 Sätta in persienner i bostadsrätt?
2021-07-16 Kan styrelsen i en förening fatta beslut i strid mot stadgarna?
2021-07-02 Får man äga två bostadsrätter?
2021-06-30 Måste jag stå ut med störningar från en bostadsrätt som ägs av kommunen?

Alla besvarade frågor (94173)