Kan det inledas en förundersökning utan polisanmälan?
En elev blir bestulen på sin dator under skoltid i skolan. Dagen efter erkänner en elev som ber om ursäkt och återger datorn till den andra eleven. Föräldrarna i införstådda och ingen vill göra en polisanmälan. En annan elev på skolan har tagit del av denna information och sagt till sin mamma vad som hänt, mamman är polis och nu kontaktar Polisen skolan för att göra en brottsplatsundersökning. Är detta möjligt då ingen har polisanmält stölden och allt är redan utrett? Kan rektor stoppa polisens besök?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!
Reglerna om förundersökning och när brottsplatsundersökning kan företas finns i rättegångsbalkens regler (RB). Jag kommer i mitt svar att gå igenom dessa med dig samt avslutningsvis sammanfatta mitt svar till dig.
Det kan inledas en förundersökning utan polisanmälan
Enligt rättegångsbalkens regler ska det inledas en förundersökning så snart det finns anledning att anta att ett brott som faller under allmänt åtal har begåtts (23 kap. 1 § RB). Beslut att inleda en förundersökning ska göras av polis eller åklagare (23 kap. 3 § RB). Under allmänt åtal hör alla brott som det inte uttryckligen sägs i lagtexten att ej ingår (20 kap. 3 § RB). Brottet stöld är ett brott som faller under allmänt åtal, just för att det inte i lagtexten står något annat (8 kap. 1 § BrB).
I det här fallet innebär det att det inte bara finns en rätt för polisen att inleda en förundersökning, utan det finns även en skyldighet. Det krävs således inte att någon gör en polisanmälan för att det ska inledas en förundersökning.
Reglerna om husrannsakan gäller vid brottsplatsundersökning
I din fråga skriver du att polisen kontaktat skolan för att göra en brottsplatsundersökning. Exakt vad du menar med brottsplatsundersökning är svårt att tyda utifrån frågan. Rent generellt gäller rättegångsbalkens regler om husrannsakan vid brottsplatsundersökning. Husrannsakan får ske om det finns anledning att anta att ett brott har begåtts på vilket fängelse kan följa för att utröna omständigheter som kan vara av betydelse för utredning om brottet (28 kap. 1 § RB). Husrannsakan får bara beslutas om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt åtgärder innebär för den misstänkte eller något annat intresse (28 kap. 3 a § RB).
I fallet du beskriver innebär det att rektorn inte kan stoppa polisens besök. Stöld är ett brott med fängelse i straffskalan varför husrannsakan får ske. Husrannsakan i detta fallet innebär sannolikt att polisen tittar sig omkring för att se om det finns något som kan föra utredningen framåt. Det viktiga är dock att det finns lagligt stöd för ett sådant besök och rektorn kan inte stoppa det.
Sammanfattningsvis som svar på din fråga, det krävs inte en polisanmälan för att polisen ska inleda en förundersökning om brottet faller under allmänt åtal. Stöld är ett brott som faller under allmänt åtal och då ska det inledas en förundersökning. Polisen har i förundersökningen möjlighet att göra en brottsplatsundersökning. Rektorn kan inte neka polisen tillträde till lokalerna då det finns lagstöd att utföra en husrannsakan för att utreda brottet.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Vänligen,