Kan det anses som hets mot folkgrupp om man gör narr av homosexuella?

2019-08-30 i Övriga brott
FRÅGA
Är det hets mot folkgrupp att göra narr av homosexuella?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

För att något ska räknas som hets mot folkgrupp krävs att någon i ett uttalande eller annat typ av meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, natioellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck (16 kap. 8 § första stycket brottsbalken). Homosexuella personer skyddas alltså av bestämmelsen om hets mot folkgrupp.

I NJA 1999 s. 702 uttalade HD om vad som gäller angående kravet på spridande. För att ett uttalande ska anses ha spridits krävs att det nått ut till fler än ett fåtal personer.


Att göra narr av någon/några kan anses innebära att man uttrycker missaktning. Beroende på hur uttalandet, där man gör narr av homosexuella, har skett så kan kravet på spridning anses vara uppfyllt eller inte. Om spridningskravet är uppfyllt kan ett uttalande där man gör narr av homosexuella anses vara hets mot folkgrupp.

Hoppas du fick svar på din fråga. Har du fler frågor är du välkommen åter att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Ava Setayesh
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A59Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-30 19:25
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (682)
2019-09-16 Är det lagligt att fotografera någon man inte känner?
2019-09-09 Vad händer om föräldrarna ljuger för polisen om att sonen använder narkotika?
2019-09-04 Får yrkesverksamma transportera knivar på allmän plats?
2019-08-31 Hur ansöker jag om kontaktförbud?

Alla besvarade frågor (72979)