Kan delägare till ett hus köpa det huset på en offentlig auktion?

2017-10-31 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej,Jag ager ett hus tillsammans me minna 2 1/2 systrar. Dom hyr ut huset utan mitt medgivande och jag ser inget av $, dom anvander huset under sommarn for sej sjalva, vanner osv. och jag inte.Jag vill salja huset eftersom jag verken har tillgang till det eller tjanar pengar pa uthyrning.Om det saljs pa auction kan dom kopa ut me da? Helt osaker pa vad rattigheter jag har.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det är flera personer som äger en fastighet är det alltid bäst att först försöka komma överens så även vid en försäljning. Till exempelvis genom att du erbjuder dina systrar att köpa ut dig från din del av huset. Kommer ni inte överens finns det precis som du själv skriver en möjlighet att sälja huset på en offentlig auktion. En delägare ansöker då hos tingsrätten om att få huset sålt på offentlig auktion i enlighet med 6 § i lagen om samäganderätt, se här. Kostnader som uppstår i samband med en sådan försäljning betalas av vardera delägare i proportion till hur stor andel var och en av dom äger, se 15 §. Säljs fastigheten på offentlig auktion kan delägare lägga bud precis som alla andra.

Sammanfattningsvis har du alltså rätt att begära att huset ska säljas och alla delägare är då fria att lägga bud för att köpa huset. Hoppas du fick svar på din fråga!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2092)
2021-09-18 Får man fälla en alm på egen tomt utan marklov?
2021-09-15 Kan jag förbjuda svampplockare på min mark?
2021-09-15 Rättigheter för markägare att förbjuda allmänheten från att använda enskild väg
2021-09-07 Får man ta bort grannens växter som sprider sig på kommunens gata?

Alla besvarade frågor (95698)