Kan barnet bestämma hos vilken förälder barnet ska bo?

2020-02-29 i Barnrätt
FRÅGA
Hejsan jag är en orolig mamma till 2 barn framför allt ett. Min dotter som är 8 år har snart i 3 års tid sagt att hon inte vill åka till sin pappa. Jag har försökt peppat och stöttat henne och intalat henne att fortsätta åka till sin pappa. Idag har jag och pappan delad vårdnad och dem pendlar mellan oss varannan vecka. Jag har försökt be henne motivera varför hon inte vill åka dit. Hon säger att pappa och alla andra i familjen är jätte snälla men hon vill bo hos mig längre och kortare hos pappan då hon känner sig otrygg och inte sedd på samma sätt som hos mig. Hon vill ha mer kvalitetstid med sin egna pappa men får väldigt sällan det då dem nyss fått tvillingar och dem tar upp väldigt mycket tid. Men även innan dem kom till världen har det varit så här. Hon tycker pappa är för hård, sträng säger hon och dem får ta väldigt mycket eget ansvar. Hon sover även sällan hos honom då bebisarna skriker om nätterna och hon vaknar mycket och är väldigt trött i skolan sedan. Hon gillar heller inte att gå på fritids vilken hon också får göra hemma hos fadern då han jobbar heltid. Då är dem på fritids från 6.00-17.00 på kvällen vilket är väldigt långa dagar för dem. I detta fall har jag försökt vara lyhörd och ordnat så dem får vara fria från fritids 2 ggr i veckan och ger dem sovmorgon 1 dag i veckan för att dem ska orka mer både i och efter skolan.Vad gör jag i detta fall? Har pratat med pappan om det här men han vill att vi fortsätter som vanligt. Jag lider med henne verkligen.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga berör barnets boende och regleras i föräldrabalken, hädanefter FB.

En god kontakt med båda föräldrarna anses vara förenligt med barnets bästa, se 6 kap. 2 a FB. Det är därför jättebra att du uppmuntrar din dotter till att umgås med sin pappa. Däremot är det inte lika bra att dottern på grund av pappans boendesituation inte trivs hos pappan och bland annat får för lite sömn. Enligt samma paragraf ska barnets bästa avgöra frågor om boendet, hänsyn ska även tas till barnets vilja. Din dotter har uttryckt en tydlig önskan om att få spendera mer tid hos dig eftersom din boendesituation passar henne bättre. Detta är någonting man kan ta i beaktande men hänsyn måste fortfarande tas till din dotters unga ålder och mognad. Därav väger inte din dotters vilja lika tungt jämfört med om hon vore några år äldre.

Ett alternativ är att prata med pappan och se över om ni kan göra så att din dotter eventuellt är hos pappan färre nätter för att hon ska kunna sova ut ordentligt och orka med dagarna. Om ni har en bra kommunikation kan ni avtala om att du blir boendeförälder, det vill säga att dottern bor mer stadigvarande hos dig. Avtalet gäller om det är skriftligt och socialnämnden godkänner det, det får då samma rättsverkan som en dom. Du kan även väcka talan i domstol om att bli boendeförälder ifall ni inte kan komma överens, se 6 kap. 14 a FB

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Victoria Ruzbarsky
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1519)
2020-09-21 Kan man anmäla socialtjänsten för att ha skrämt ett barn?
2020-09-20 Skyldigheter och rättigheter - oönskad graviditet
2020-09-14 Får en 16-åring ge pengar till sitt yngre syskon?
2020-09-12 Vilken förälder ska ansvara för skjuts till och från umgänget?

Alla besvarade frågor (84262)