Kan banken spärra kunds konto innan kunden kontaktats?

2021-04-12 i Övriga brott
FRÅGA
Hej. Jag har blivit spärrad från min bank och bankID och har inte tillgång till mina pengar alls. Troligtvis är det för jag (dumt nu i efterhand) tog ut 5000 till en kille som behövde hjälp då han glömt kortet så han swishade mig. Historien om detta är längre men inte speciellt relevant. Detta hände fredagen 26 mars och på måndagen spärrade banken allt (fick inte veta något). Jag kontaktade dem på tisdagen men fick inga svar utan de hänvisade bara till ett brev som de skickat ut. På torsdagen har fortfarande inte brevet kommit så jag ber dem skicka ut ett nytt då de första brevet verkar ha försvunnit. Sen är det en del röda dagar pga påsk. Idag 7 april fick jag då brevet. De vill att jag ska förklara alla transaktioner mellan datumen 26-29 mars. Jag förstår då att det i huvudsak handlar om de 5000kr jag fick swishade och tog ut. Men eftersom de vill att jag ska redogöra för alla transaktioner under helgen så har jag svårt att nu snart två veckor senare minnas allt. Jag kommer heller inte in på min bank så kan inte se dom. Fick dom skicka transaktioner som jag ska redogöra för. De vill även att jag bifogar kvitton (vilket jag inte har till något).Pappret från banken kommer tidigast komma på fredag. Sen ska jag skicka in detta pappret som kommer kanske vara på banken onsdag 14 april. Min fråga är då, är det verkligen rimligt att de spärrar mig innan jag ens kunnat fått förklara mig och för så liten summa? Jag förstår till viss del åtgärden med tanke på uttaget.
SVAR

Hej! Först och främst - tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Den här frågan regleras främst av Penningtvättslagen.

Vad innebär penningtvättslagen?

Penningtvättslagen är en lag från år 2017 som är baserad på EU:s fjärde penningtvättsdirektiv. Lagens syfte är att anpassa den svenska lagstiftningen till EU:s regelverk. Lagen ställer höga krav på banken att inhämta uppgifter från sina kunder. KYC - Know your customer - ska vara en del av arbetet att motverka penningtvätt samt finansiering av terrorism.

Penningtvätt definieras som tillgångar, såväl pengar som annan egendom, som härrör från brott alternativt brottslig verksamhet (1 kap. 6 § penningtvättslagen). Finansiering av terrorism definieras som insamling, tillhandahållande eller mottagande av såväl pengar som annan egendom där syftet är att egendomen ska användas till terrorism eller med vetskap om att den är avsedd att användas till terrorism (1 kap. 7 § penningtvättslagen).

Varför vill banken inhämta information om transaktionerna?

Bankerna har enligt penningtvättslagen krav på att inhämta uppgifter om hur de produkter och tjänster som banken tillhandahåller kan utnyttjas för penningtvätt alternativt finansiering av terrorsim samt hur omfattande risken är för det förutnämnda (2 kap. 1 § 1 st penningtvättslagen). Även geografiska riskfaktorer ska tas i beaktande (2 kap. 1 § 2 st penningtvättslagen). Banken har en skyldighet att ha god kunskap om hur deras kunder använder bankens tjänster och produkter för att förhindra brottslig verksamhet. Den information som inhämtas av kunden behandlas konfidentiellt och omfattas givetvis av banksekretess.

Vad innebär detta för dig?

Av det ovan anförda kan det konstateras att bankerna idag har högt ställda krav i arbetet mot penningtvätt och terrorism. Kunden, i detta fall du, måste kunna visa var pengarna kommer i från. Eftersom penningtvättslagen uppställer höga krav på bankerna måste banken spärra kontot direkt vid misstanke om penningtvätt. Det utan att kunden kontaktas i förväg. Det är en obligatorisk del av bankernas arbete mot penningtvätt.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ta kontakt med oss på Lawline igen.

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (1007)
2021-10-16 Är det olagligt att äga bok med tryckfrihetsbrott?
2021-10-13 Skillnaden mellan stämpling, medhjälp och anstiftan till brott
2021-10-11 Vad gör man när man ångrar vad man sagt under en rättegång?
2021-10-09 Är det olagligt att tillfälligt inneha nakenbilder på minderårig?

Alla besvarade frågor (96402)