Kan avkastningen från min enskilda egendom blir giftorättsgods?

FRÅGA
Hej,Jag och min man ett äktenskapsavtal som säger att "all egendom som var och en av oss medfört i boet vid ingående av äktenskap ska vara enskild som den andra maken inte har giftorätt i. Detsamma skall gälla all avkastning av sådan egendom."Om jag äger en bostadsrätt sedan innan giftemålet och säljer den, blir blir vinsten/värdeökningen per automatik min enskilda egendom? Och vad gäller om jag investerar vinsten i nytt boende? Tack!
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga är att vinsten från försäljningen av din lägenhet blir din enskilda egendom och det nya boendet kommer även det att vara din enskilda egendom.

Detta följer av det du skriver att det står i ert äktenskapsförord:

"All egendom som var och en av oss medfört i boet vid ingående av äktenskap ska vara enskild som den andra maken inte har giftorätt i. Detsamma skall gälla all avkastning av sådan egendom".

Vad som menas med avkastning är eventuell vinst vid försäljning av den enskilda egendomen eller värdeökningen av ett föremål. Att även det nya boendet som du köper för vinsten av försäljningen ska vara enskild egendom följer av 7 kap. 2 § 1 st. 6 p. Äktenskapsbalken, där det står att även egendom som trätt i stället för den enskilda egendomen ska vara enskild egendom.

Hade ni inte skrivit så som ni gjort i ert äktenskapsförord så hade avkastningen och därmed det nya boendet blivit en del av giftorättsgodset, Men eftersom att ni har reglerat att även avkastningen ska ses som enskild egendom så behöver du inte oroa dig för att ett eventuellt nytt boende, köpt med pengar som trätt i stället för din lägenhet (din enskilda egendom), ska bli en del av giftorättsgodset.

Vänligen,

Johanna Matsdotter
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1266)
2021-09-14 Hur upprättas ett äktenskapsförord? Hur gör man egendom till enskild egendom?
2021-09-09 Gäller fortfarande äktenskapsförordet?
2021-09-03 Vem äger vad makar emellan?
2021-08-31 Eget ansvar över skulder under äktenskap

Alla besvarade frågor (95696)