Kan arbetsgivaren tvinga mig att arbeta under sommaren då jag är tjänstledig för studier?

Hej!

Jag är studieledig under perioden 2020-v.36 - 2023-v.23. I min ledighetsansökan finns skrivelsen "Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättningen att jag kommer in på sökt utbildning. Senast 1 månad innan lämna besked till arbetsgivaren om önskemål att arbeta hos [arbetsgivaren] under lov och eventuella helger, detta sker i samråd med arbetsgivaren och om verksamheten så tillåter". Nu menar min arbetsgivare att jag inte är tjänstledig under sommaren och skall därför arbeta. Stämmer detta? Som jag förstått det så är jag ledig under hela perioden 2020-v.36 - 2023-v.36 men att jag har möjlighet att arbeta under studieledigheten i samråd mellan arbetsgivare och arbetstagare utan att bryta studieledigheten. Kan arbetsgivaren tvinga mig att arbeta under sommaren?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Förutsatt att ansökan om studieledighet är under perioden 2020 vecka 36 till 2023 vecka 23 och inte bara omfattar terminerna med loven som mellanrum, så har arbetsgivaren varken rätt att kräva att du ska arbeta under sommaren eller skyldighet att låta dig jobba då om du skulle vilja.

Precis som du skriver har ni kommit överens om att arbete kan ske vid samråd mellan arbetstagare och arbetsgivare, inte genom ensidigt beslut. Din arbetsgivare kan således inte tvinga dig att arbeta under sommaren eftersom du då är tjänstledig för studier.

Vill du ha mer hjälp med din fråga är min rekommendation att du bokar tid med en av våra kunniga jurister. Annars hoppas jag att allt löser sig för dig!

Vänligen,

Madeleine RunessonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Studieledighet ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo