Jämkning av testamente för utfående av laglott

2015-08-18 i Laglott
FRÅGA
Hej!Min pappa är omgift och har ett barn i det äktenskapet. Vi är tre barn från ett tidigare äktenskap. Jag undrar hur det blir vid hans bortgång, han är betydligt äldre än ny frun. Vad jag förstår har de skrivit att all egendom, pengar och bostad, är den nya fruns? Hur blir det för oss särkullbarn, får vi inte ut någon laglott alls? MVH Maud
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt Ärvdabalken 3 kap 1 § är det efterlevande make som får kvarlåtenskapen efter avliden make. Gemensamma bröstarvingar har rätt till efterarv efter arvlåten först när den efterlevande maken avlider. Särkullbarn till den först avlidna maken har dock rätt att få ut sin arvslott direkt.

Om ett testamente finns vilket anger att efterlevande make ska ärva allt är det möjligt att särkullbarnens rätt till laglott har kränkts. Särkullbarn måste i en sådan situation för att få ut sin laglott påkalla jämkning av testamentet, allt enligt ÄB 7 kap 3 §. Särkullbarn har rätt att få ut sin laglott direkt och behöver inte avvakta efterlevande makes bortgång för att få ut sin laglott.

Bästa hälsningar,

Stina Bagge
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (766)
2020-09-21 Ärver man en förälder trots ingen kontakt?
2020-09-17 Har bortadopterade barn kvar sin arvsrätt?
2020-09-13 Laglott och testamente
2020-09-12 Hur beräknar jag laglotten när min make avlidit?

Alla besvarade frågor (84570)