Jämkning av bodelning (giftorättsgods)

2016-03-11 i Bodelning
FRÅGA
HejKan äktenskapsbalkens 12:1 ( om jämkning av giftorättsgods) vara tillämpligt.Ex.mannen har 7 milj kr i förmögenhet jmfr med 250000 kr som har sin grund i ett äktenskapsförord.
SVAR

Hej,

Tack för att Du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Min konkreta slutsats finner du längst ner i svaret.

Precis som du nämner kan 12 kap 1 § Äktenskapsbalken (1987:230) vara tillämplig vid jämkning av giftorättsgods. Paragrafen är tillämplig då den s.k. skifteslikviden blir oskälig efter bodelning enligt 11 kap Äktenskapsbalken. Dock så gynnar jämkningen endast den rikare av makarna.

"Skifteslikviden" är kort förklarat den summa av tillgångar som den rikare av makarna måste avge till den fattigare av dem för att båda makarna ska ha fått ett lika stort värde av den andel de enligt bodelningen har rätt till. Detta eftersom målet med bodelning är att båda parterna ska få lika mycket tillgångar.

För tillämpning måste hänsyn tas till äktenskapets längd, ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt. Jag skulle behöva ytterligare information för att kunna avgöra om jämkning skulle kunna komma på tal enligt din fråga. Tyvärr räcker det inte endast med att den ena maken har 7 miljoner kr och den andre 250 000kr för att en jämkning ska komma på fråga. Dessutom måste hänsyn tas till att 12 kap 1 § främst är tillämplig på korta äktenskap = (äktenskap under 5 år).

Vill ni däremot jämka ett äktenskapsförord så är istället 12 kap 3 § tillämplig. Dock tillämpas denna regel väldigt restriktivt, då ett äktenskapsförord är ett avtal och avtal ska hållas!

Det ska vara en verklig orättvisa som äktenskapsordet orsakar, för att 12 kap 3 § ska vara tillämplig. Dock brukar endast 12 kap 3 § tillämpas av den svagare parten. - Normalt är den make som begär jämkning av äktenskapsförordet den av makarna som ser ut att inte få något alls vid bodelningen pga. äktenskapsförordet.


Slutsats: Beroende på vem av er som vill jämka, så är det helt enkelt olika paragrafer ni bör använda er av. Men som ett enkelt svar på din fråga; 12 kap 1 § Äktenskapsbalken är absolut tillämpbar om ni önskar att försöka jämka bodelningen.

Behöver du få frågan närmare utredd kan du skicka din frågeställning vidare till vår Expresstjänst och få en utredning inom 3 dagar. Se http://lawline.se/lawline-express eller klicka på knappen till höger.

Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag och ett stort lycka till med ditt ärende,

Mvh,

Johan Håkansson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2683)
2020-11-30 När är det för sent att begära jämkning av bodelning efter dödsfall?
2020-11-30 När ska bodelningslikviden betalas vid skilsmässa?
2020-11-30 Ska fastighet som ärvts innan äktenskap. ingå vid bodelning?
2020-11-30 Kan man ta tillbaka en hyresrätt som blivit tilldelat den ena maken i bodelningen?

Alla besvarade frågor (86819)