Jag vill bli sambo och genomföra en anknytningsinvandring med en person som tidigare har fått avslag på sin asylansökan, hur gör jag?
Hej. Jag är svenskmedborgare och jag vill blir sambo med en kvinna. Men hon har ingen uppehållstillstånd o hon fick avslag från migrationsverket o domstolen också. Hon bor i Sverige o gömma sig. Men jag vill blir sambo med henne. Vilken regler går på sambon? Kan hon få uppehållstillstånd, hon kan vara i Sverige eller hon måste åka sitt hemland och väntar svar?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag utgår i mitt svar från att du och kvinnan inte har varit sambos tidigare utan vill bli det först nu. Aktuella regler finns i Utlänningslagen (UtlL) och i Lagen om tillfälliga begränsningar att få uppehållstillstånd i Sverige (TL). Jag vill påpeka att begränsningslagen gäller framför utlänningslagen till och med den 20 juli 2019, ingen vet ännu vilka regler som ska gälla efter det datumet.
Ansökan om uppehållstillstånd för din sambo
Eftersom att du och kvinnan inte varit sambos tidigare så måste hon ansöka om uppehållstillstånd för att inleda ett samboskap med dig. Det kallas för att man gör en ansökan om anknytningsinvandring. När Migrationsverket tar emot er ansökan så kommer de att göra en seriositetsbedömning av er relation. Det innebär att Migrationsverket ska bedöma om ert förhållande verkar vara seriöst och inte bara är till för att ge din sambo ett uppehållstillstånd. (5 kap 3a§ UtlL). Ni måste också uppfylla kraven här nedan:
- Ni måste ha en bostad som är av tillräcklig storlek och standard för er två. Enligt migrationsverkets föreskrifter så är en sådan bostad för två vuxna personer utan barn, en lägenhet med kök eller kokvrå och minst ett rum. Att vara inneboende hos någon eller att bo hemma hos sina föräldrar är inte en godtagbar bostad.
- Kvinnan måste vänta på sitt uppehållstillstånd i sitt hemland, det är iallafall huvudregeln. Om det är så att ni väntar barn i hop så finns det dock ett undantag som säger att hon skulle kunna få vänta på sitt uppehållstillstånd i Sverige. Alternativt om kvinnan har barn sedan tidigare i Sverige. (5 kap 18§ UtlL)
Kvinnan har fått avslag på sin asylansökan och håller sig gömd sig i Sverige, vad ska hon göra?
Jag utgår ifrån att kvinnan har id-handlingar för att kunna resa tillbaka sitt hemland. Jag saknar dock information om hur lång tid kvinnan har hållit sig gömd, därför ska jag ge dig två alternativa svar här.
1. En person som har fått avslag på sin asylansökan får, i sitt beslut av domstolen, en viss tid på sig att frivilligt lämna landet. Vanligtvis är det mellan 2-4 veckor. Har den tiden inte har passerat så kan kvinnan resa tillbaka till sitt hemland. (8 kap. 21§ UtlL)
2. Om tiden har passerat så kan kvinnan få ett återreselseförbud på en viss tid. Det betyder att hon inte får resa tillbaka in i Sverige under en viss tid. Det är inte säkert att hon får det men risken finns. (8 kap. 22§ UtlL)
Mina rekommendationer och råd till er
Mitt råd är att kvinnan kontaktar Migrationsverket och förklarar att hon inte har lämnat landet inom tiden som domstolen beslutade. Hon förklarar också för Migrationsverket att ni två har träffats och att ni vill bli sambos. Hon berättar om era planer gällande att ni vill genomföra en ansökan om anknytningsinvandring. Om hon själv kontaktar Migrationsverket så kan hon slippa att hennes ärende går över till Polisen och att de efterlyser henne. När kvinnan är i hemlandet så kan ni skicka in en ansökan om anknytningsinvandring.
Bedömer Migrationsverket att ert förhållande framstår som seriöst och ni uppfyller kraven om försörjning och bostad så är min bedömning att kvinnan kan bli beviljad uppehållstillstånd genom en sambo-anknytning till dig. Jag rekommenderar er att göra ansökan digitalt här på Migrationsverkets hemsida för det brukar gå snabbare än om man skickar in en blankett i pappersform. Jag vill slutligen meddela att handläggningstiderna för dessa ärenden är ofta långa, just nu beräknar Migrationsverket att det tar mellan 16-20 månader för att få ett beslut. Ni kan läsa mer om anknytningsinvandring här.
Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss.
Stort lycka till!