Invändning mot testamente och tidsfrist

Min avlidne fars moster dog 2012. Hon hade inga barn. Jag och min syster fick brev från jurist på begravningsbyrån att hon ville testamentera sin fastighet till grannarna. Och frågan i brevet var ifall jag och min syster hade någon invändning till detta. Detta brev kom bort utan att jag hade kontakt med denne jurist och nu har det gått 12 år. Har jag och min syster, som närmaste arvingar, någon rätt att efter alla dessa år få ta del av arv efter min döda släkting? Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag kommer att använda mig av Ärvdabalken (ÄB) för att svara på din fråga.


Klander av testamente

Om man anser att ett testamente på någon grund enligt 13 kap. ÄB är ogiltigt har man (som icke bröstarvinge) enligt 14 kap. 5 § ÄB sex månader på sig från då att man erhöll del testamentet för att klandra testamentet. Det vill säga om det ännu inte gått sex månader från det att ni faktiskt fick del av testamentet så finns det ännu tid till att klandra testamentet om ni anser det ogiltigt på någon grund. Det finns dock ett annat problem.


Enligt 16 kap. 4 & 7 §§ ÄB har ni 10 år på er att göra anspråk på ert arv. Görs inte anspråk på arvet inom den tiden så försvinner er rätt till arvet. Även om ni inte kunde ha klandrat testamentet hade det kunnat finnas annan kvarlåtenskap ni kunnat göra anspråk på, men enligt vad ni berättat så verkar den tidsfristen ha löpt ut.


Sammanfattning och råd

Enligt din beskrivning verkar ni ha försuttit er rätt till arv, även om ni tekniskt sett fortfarande hade kunnat klandra testamentet. Jag skulle råda er att ta kontakt med juristen från begravningsbyrån för att få information om testamentet genomfördes eller om det fortfarande finns en möjlighet att hämta ut ett annat arv. Skulle ni inte få kontakt med juristen kan ni alternativt vända er till Skatteverket eller tingsrätten där bouppteckningen för er moster hanterades. De kan också ge råd om huruvida det finns några möjligheter att återuppta frågan trots den långa tid som förflutit.


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare.

Du är även välkommen att höra av dig på nytt genom våra betaltjänster eller ordinarie byråverksamhet.

Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning