Intyg av andra föräldern för utlandsresa

2017-06-08 i Barnrätt
FRÅGA
HejJag har en liten 4a åring och vi är separerad och har veckovissboende och har börjat med detta för nån månad sen men har bestämt en resa innan vi började med veckovissboende för vårt barn. Men vi ska åka i slutet av juli en vecka till Mallorca har tagit upp detta med barnens farmor så hon kunde meddela det till barnens pappa, och de gick bra att vi kunde resa. Men jag har hört från vissa att man måste ha ett godkännande skrifligt ang att barnet lämnar landet oavsett vad från den andra vårdnadshavaren. Hur går allt till?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår ifrån att ni har gemensam vårdnad. Huvudregeln är då att föräldrarna (vårdnadshavarna) ska fatta alla beslut som rör barnen gemensamt (se Föräldrabalken, "FB" 6:13 st. 1). Om barnet bara bor hos den ena föräldern finns större friheter för den så kallade "boföräldern" att ensam fatta vissa beslut som rör det vardagliga livet. Men du nämner att ert barn bor hos er båda, och som utgångspunkt gäller då att både du och barnets pappa måste vara med och fatta beslut om att du ska ta med dig ert barn till Mallorca, även om det är omdiskuterat om det ska gälla kortare semesterresor.

Du berättar att pappan tillåter att ni reser men undrar om det behövs ett skriftligt intyg. Ett sådant kan vara bra för att bevisa att samtycke föreligger, och viktigt att komma ihåg är att vissa länder kan kräva ett sådant skriftligt intyg, så det kan vara klokt att ta med ett sådant på resan. Du kan också höra av dig till UD för att höra mer.

Hoppas att du fick svar på din fråga och trevlig resa!

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?