Internationell privaträtt - När kan jag välja att annat lands lag ska tillämpas på mitt arv?
Hej Jag bor i Thailand och vill skriva testamente, vilket skall galla enligt Thai lag. Min thai fru skal arva alla mina tillgangar i Thailand. Av mina svenska tillgangar skall min svenska son fa 10000 sek och mina tva svenska dottrar skall dela pa resten, vilket ar betydligt mycket mer.
Jag tanker pa de nya reglerna inom eu avseende arv. Att jag kan numera betamma att lagen i det land jag bor skall galler. Kommer mitt testamente att fungera, som jag tanker?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Arv och testamente med internationell anknytning regleras i EU:s arvsförordning (arvsförordningen). I arvsförordningen regleras vilket lands domstolar som får besluta i frågor om arvet (domsrätt) samt vilket lands lag som ska tillämpas (lagval). Arvsförordningen gäller i svenska domstolar även om den internationella anknytningen inte är i förhållande till ett EU-land.
Den första frågan man måste ställa sig är vilket land som ska handlägga frågan om arvet. Domstolarna i det land där den avlidne hade hemvist är behöriga att pröva arvet (artikel 4 arvsförordningen). Det innebär att om du anses ha hemvist i Sverige så är svensk domstol behörig att pröva frågan. Om du istället anses ha hemvist i ett land som inte tillämpar arvsförordningen (till exempel Thailand) kan svensk domstol ändå vara behörig att pröva frågan om arvet om det finns egendom i Sverige som ingår i kvarlåtenskapen. Detta förutsätter dock att du vid din död var medborgare i Sverige eller att du tidigare haft hemvist i Sverige och det inte gått mer än 5 år sedan hemvisten ändrades (artikel 10 arvsförordningen).
Om Sverige är behörig att pröva arvet kommer arvsförordningen att vara tillämplig även på lagvalet. Den andra frågan man måste ställa sig är således vilket lands lag som ska tillämpas. Huvudregeln är att lagen i det land där den avlidne hade hemvist ska tillämpas på arvet. Om det däremot framgår av alla omständigheter att den avlidne vid sin död uppenbart hade närmare anknytning till ett annat land, ska det landets lag tillämpas (artikel 21 arvsförordningen). Det sistnämnda undantaget tillämpas dock restriktivt.
Du har rätt i att du har möjlighet att göra ett särskilt lagval i ett testamente och därigenom ange vilket lands lag som ska tillämpas på arvet (artikel 22 arvsförordningen). Men du har bara möjlighet att välja ett lands lag som du är medborgare i. Det innebär att du enbart kan välja thailändsk lag om du är medborgare i Thailand vid tidpunkten för valet eller vid din död.
Det bör poängteras att hemvistbedömningen är ganska komplex. Enligt arvsförordningen bör det göras en helhetsbedömning. Särskilt ska beaktas hur varaktig och regelbunden den avlidnes vistelse i landet varit, förhållandena vid vistelsen samt skälen till vistelsen.
Sammanfattningsvis: Om svensk domstol är behörig att pröva arvet kommer även arvsförordningen att vara tillämplig vid lagvalet. Du kan välja att thailändsk lag ska gälla för arvet om du är medborgare i Thailand och gör ett särskilt lagval om detta i testamentet. Är du inte medborgare i Thailand kan lagvalet falla på thailändsk lag ändå. Detta förutsätter att du vid tidpunkten för din död hade hemvist i Thailand eller undantagsvis om du uppenbart hade en närmare anknytning till Thailand. Svaret på din fråga beror alltså på vilket land du har hemvist i samt vilket land/vilka länder du är medborgare i.
Med vänlig hälsning,