Innehåll på parkeringsskylt

2016-10-01 i Avtal
FRÅGA
Kan en markägare ha en parkering där det bara är tillåtet att parkera under en viss tid på bara lördag söndag? Om ja hur skall då skyltningen vara utförd?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Först och främst vill jag nämna att det i Sverige råder avtalsfrihet vilket innebär att det i stort sätt är fritt att ställa krav på motparten vid avtalets ingående. Det finns ingenting som säger hur avtalet ska se ut och vad avtalet ska innehålla.

En parkeringsskylt är ett typ av avtal och genom att man parkerar på parkeringsplatserna som omfattas av skylten så ingår man avtalet. Avtalets innehåll utgörs då av informationen på parkeringsskylten. Avtalet ingås genom konkludent handlandet vilket innebär att en part (den som parkerar) aktivt handlar på ett sådant sätt som bekräftar att denne anser sig bunden av ett avtal. Man kan alltså säga att avtalet ingås utan någon uttrycklig viljeförklaring.

Avtalstolkningen kan man säga ställer krav på vad som ska stå på skylten. Avtalet måste utformas på ett tydligt sätt så att det framgår vilka tider man får stå på parkeringsplatsen. Den som parkerar och ingår avtalet ska veta vad som gäller. Det är helt upp till markägaren hur skylten ska se ut och det finns inga speciella rättsliga krav som säger att parkering ska vara tillåten vid vissa speciella tider.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Annars är du varmt välkommen att vända dig till info@lawline.se om du vill få vidare, mer specifik, hjälp med ditt ärende.

Mvh,

Cornelia Najafi
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Tack så mycket för snabbt svar! Glömde tyvärr att fråga om maxbeloppet man får ta ut för en felparkering är reglerat efter kommunernas taxa där vi har vår parkering! Där har de 600:- för en felparkering och 400:- för tidöverskridande eller ej erlag betalning!, och ännu mer för att stå på t.ex handikapplats eller farlig plats! Får man inte ta 600:- för den tidöverskridande om kommunen tar 400:- är frågan?
2016-10-01 18:44
Enligt 4 § 1 st. lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering får kontrollavgiften inte överstiga den felparkeringsavgift som fastställts inom kommunen enligt lagen (1976:206) om felparkeringsavgift. Parkeringsavgiftens storlek bestäms alltså av varje enskild kommun men får vara lägst 75 kr och högst 1000 kr. Det innebär alltså att du inte får ta mer än vad kommunen gör (400 kr). Mvh, Cornelia Najafi
2016-10-01 23:27
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1363)
2020-10-21 Kan en person ångra ett muntligt uttalande/avtal?
2020-10-21 Möjlighet till avbokning trots bindande avtalsvillkor
2020-10-18 Gäller ångerrätt vid betald handpenning hos bilfirma?
2020-10-12 Vad är skillnaden mellan en generalfullmakt och en framtidsfullmakt?

Alla besvarade frågor (85278)