Innebörden av lagstöd

FRÅGA
Hej!Skulle du kunna förklara för mig vad lagstöd är för något?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om man har lagstöd för ett påstående så innebär det att man får en särskilt vikt i det man säger. Det är någonting man kan "luta sig tillbaka på" som faktiskt ska gälla. Jag kan exempelvis säga att i Sverige har vi demokrati, vilket jag också kan ge lagstöd till genom att hänvisa till Regeringsformen kapitel 1 § 1. I den paragrafen framgår det att ”all offentlig makt utgår från folket”, vilket betyder att vi har demokrati.

Ett kanske mer praktiskt exempel är om du har beställt en vara på internet men av någon orsak inte blev nöjd och därför vill returnera varan. Men den du beställt varan av invänder och säger att du inte får returnera den. Då kan du kontra genom att säga att du som konsument alltid har rätt till en ångerrätt på 14 dagar genom att hänvisa till Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler, kap. 2 § 10. Då får ditt påstående lagstöd.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Fredrik Rising
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (900)
2021-07-31 Vad säger lagen om piskor?
2021-07-30 Överklagan av Parkeringsavgift
2021-07-30 Kan jag behålla upphittad katt även om ägaren gör sig känd?
2021-07-17 Godkännande av läkemedel i EU

Alla besvarade frågor (94413)