Inneboende vägrar flytta ut

2018-08-29 i Muntliga avtal
FRÅGA
Hej! Jag har en inneboende som inte flyttar ut fast den muntliga uppsägningtiden är slut.Personen säger att han inte kommer inte flytta ut förrän han hittar en ny bostad, och jag vill att han flyttar så att jag kan påbörja renoveringen och försäljningen av min bostadsrätt. Kan jag kasta ut honom, byta lås eller finns det nån myndighet som kan hjälpa mig?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som jag tolkar din fråga, undrar du om du har rätt att kasta ut personen som är inneboende hos dig eftersom det muntliga kontraktet gällande boendet har löpt ut.

Eftersom ni har ingått ett muntligt kontrakt med uppsägningstid, är det gällande, men svårt att bevisa. För att styrka att personen inte har rättighet att vistas i din bostad längre, skulle det krävas ett skriftligt kontrakt vid en tvist i domstol.

Dock, så är kontraktet gällande och har löpt ut, och du har rättighet att be personen lämna din bostad. Om denne vägrar ge sig av självmant, har du rätt att kontakta polisen som kan hjälpa dig i din situation.

Observera att personen ska ha möjlighet att ta med sig alla sina tillhörigheter, då du skulle kunna göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande (8 kap. 8§ brottsbalken) om du behåller personens saker när du exempelvis byter lås på dörren.


Lycka till!
Med vänliga hälsningar,

Lena Famulak
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Muntliga avtal (222)
2021-11-30 Är muntliga avtal giltiga?
2021-10-31 Vem ska bevisa om en swish rör sig om en gåva eller ett lån?
2021-09-30 Hur gör man om part inte lever upp till muntligt avtal?
2021-05-06 Ska ett muntligt avtal vara gällande?

Alla besvarade frågor (97716)