Inneboende vägrar flytta ut

Hej! Jag har en inneboende som inte flyttar ut fast den muntliga uppsägningtiden är slut.

Personen säger att han inte kommer inte flytta ut förrän han hittar en ny bostad, och jag vill att han flyttar så att jag kan påbörja renoveringen och försäljningen av min bostadsrätt.

Kan jag kasta ut honom, byta lås eller finns det nån myndighet som kan hjälpa mig?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som jag tolkar din fråga, undrar du om du har rätt att kasta ut personen som är inneboende hos dig eftersom det muntliga kontraktet gällande boendet har löpt ut.

Eftersom ni har ingått ett muntligt kontrakt med uppsägningstid, är det gällande, men svårt att bevisa. För att styrka att personen inte har rättighet att vistas i din bostad längre, skulle det krävas ett skriftligt kontrakt vid en tvist i domstol.

Dock, så är kontraktet gällande och har löpt ut, och du har rättighet att be personen lämna din bostad. Om denne vägrar ge sig av självmant, har du rätt att kontakta polisen som kan hjälpa dig i din situation.

Observera att personen ska ha möjlighet att ta med sig alla sina tillhörigheter, då du skulle kunna göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande (8 kap. 8§ brottsbalken) om du behåller personens saker när du exempelvis byter lås på dörren.


Lycka till!
Med vänliga hälsningar,

Lena FamulakRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Muntliga avtal? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000