Inneboende betalade inte

2017-11-06 i Hyresrätt
FRÅGA
En familj va inneboende hos mig utan att betala hyra som jag anser nu att dom är skyldiga mig, vart ska jag vända mig för att göra en anmälan, jag har vittne men inget kontrakt eller avtal eller liknande bara muntliga sådana
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till oss !

Först måste det noteras att det blir svårt att bevisa vad som ha hänt eftersom det saknas skriftligt kontrakt som skulle underlätta tvisten. Men du får absolut vända dig till Kronofogden och ansöka om betalningsföreläggande hos dem. Ansökningsblankett finner du här. Kostnaden för ansökan ligger på 300 kr. Du kan också ta med kostnader för ditt eget arbete eller ombud, normalt 380 kr.

Kronofogden gör dock ingen rättslig prövning av kravet, utan det är upp till svarande att bestrida det om de anser att det är felaktigt. Vid en bestridan får du ta ställning till om du vill att målet överlämnas till tingsrätten.

Hoppas att jag har svarat på din fråga och mitt svar var till hjälp!

Med vänliga hälsningar

Mikhail Atayev
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95785)