Innebär de stängda gränserna att min man kan ansöka om uppehållstillstånd direkt från Sverige?

2020-05-02 i Migrationsrätt
FRÅGA
Min man befinner sig utan uppehållstillstånd i Sverige. Han skulle åka hem till Marocko för att göra sin ansökan men kan nu inte det på grund av stängda gränser. Skulle han utifrån dessa särskilda omständigheter, kunna ansöka om uppehållstillstånd från Sverige?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Uppehållstillstånd regleras i Utlänningslagen (UtlL).

Uppehållstillstånd

Ett uppehållstillstånd är ett tidsbegränsat eller permanent tillstånd för en utlänning att resa in i och vistas i Sverige under en längre tid (2 kap. 4 § UtlL). Huvudregeln är att en utlänning som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska ha ansökt om och beviljats uppehållstillstånd innan inresa i Sverige (5 kap 18 § UtlL). Det finns dock undantag från detta.

I ert fall

Det framkommer inte av frågan huruvida du är bosatt i Sverige eller inte men om så är fallet kan din man antagligen undantas från huvudregeln ovan på grund av att han har en stark anknytning till dig eftersom ni är gifta och det inte skäligen kan krävas att han ska resa till Marocko för att ge in sin ansökan där (5 kap 18 § 2 st. 5 UtlL och 5 kap. 3 § 1 st. 1 UtlL). Bara det faktum att ni är gifta bör innebära att han inte behöver åka till Marocko men de stängda gränserna bör ytterligare tala för att han inte ska behöva göra det.

Om det mot förmodan är så att du inte är bosatt i Sverige och paragrafen ovan därför inte passar in skulle man ändå kunna argumentera för att det finns synnerliga skäl (de stängda gränserna på grund av coronaviruset) för att din man inte ska tvingas resa till Marocko för att ansöka om uppehållstillstånd (5 kap. 18 § 2 st. 11 UtlL).

Det är dock Migrationsverket som beviljar uppehållstillstånd och avgör frågor som dessa. Jag rekommenderar er därför att vända er direkt till dem. Det kan ni göra via denna länk.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1136)
2021-02-26 Vad innebär kravet på skötsamhet för att kunna få svenskt medborgarskap?
2021-02-25 Hur ska hämta min fru till Sverige?
2021-02-25 Hämta nära anhörig till Sverige
2021-02-25 Ansökan om uppehållstillstånd för den som redan bor i Sverige

Alla besvarade frågor (89536)