Inköpt villa - samboegendom?

FRÅGA
Hej. Vi har varit sambo i ca18 år. 2010 flyttade vi till Norge pga jobb. 2014 köpte vi ett hus/villa i Sverige.Sambon betalade och står som ägare. 2014 till början 2016 var vi där på fritiden och renoverade i mindre skala. 2016 mars flyttade jag dit från Norge och började totalrenovera huset på heltid. Samtidigt togs en byggkredit och senare ett större bottenlån som vi stog för bägge två fram till 30-11-2017 då sambon tog över lånet helt plötsligt. Jag folkbokförde mig okt 2016 på denna adress. Sambo folkbokförde sig tidigare ca April 2016 men jobbade och bodde kvar i Norge var hemma på ledig tid. I mitten 2016 började sambo jobba varanna vecka, alltså hemma oftare.Vi har bott permanet bostaden från mitten 2016 till Oktober 2017. Jag står forfarande skriven där men flyttat.Vi har inget samboavtal.Sambon hävdar att detta är hennes hus och skall inte delas, då hon står ägare och efter ett år som ensam låntagare.Undrar om detta är eller blir samboegendom om jag begär en bodelning.
SVAR

Hej,

Tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga och för att du har använt dig av vår expresstjänst.

Gällande rätt

I Sambolagen (som du hittar här) regleras vilken egendom som är att betrakta som samboegendom. Sambors gemensamma bostad kan bli samboegendom enligt 3 § Sambolagen, under förutsättning att den har förvärvats för gemensam användning. Helt enkelt, det som avgör om villan/huset ska räknas som samboegendom är att ni har förvärvat den under er tid som sambo och har avsett att ni tillsammans skulle bo i villan.

En närmare förklaring av just begreppet "för gemensam användning" kan vara lämpligt.

Ordet "för" stadgar att ska ha funnits ett syfte hos er båda att villa skulle användas gemensamt. Detta syfte ska ha förelegat vid tidpunkten för förvärvet.

Även om endast en av er har gjort inköpet av bostaden, och dessutom för egna medel samt blivit ensam ägare, så utgör den samboegendom så länge som den förvärvats för gemensam användning. Normalt omfattar 3 § Sambolagen en bostad som förvärvats under sambotiden.

Skulle det uppstå bevissvårigheter rörande om bostaden anses ha förvärvats för gemensam användning så föreligger en presumtion (antagande) för att så är fallet om bostaden förvärvats under samlevnaden.

Slutsats och kontaktuppgifter

Huset verkar således, under de omständigheter du uppger, utgöra samboegendom. Ni har både bott tillsammans i huset samt att det förvärvades under er tid som sambos. Det föreligger således en presumtion för att huset utgör samboegendom. Jag skulle dock rekommendera att du/ni trots allt förtydligar detta i ett avsides avtal, för att det inte ska uppstå några komplikationer i framtiden. Önskar du hjälp med det eller finner något i mitt svar oklart är du välkommen att kontakta mig på johan.hakansson@lawline.se.

Hoppas du har fått svar på din fråga,

Allt gott

Med vänliga hälsningar

Johan Håkansson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?