Ingen ovillkorad rätt att frånträda avtal

2017-11-14 i Avtal
FRÅGA
Jag sålde en cykel till en kompis nu ångrar han sig och vill ha pengarna tillbaks vi så inget om någon ångerrätt
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Avtal ska hållas
Huvudregeln i sådana här situationer är att avtal ska hållas. När ni kom överens om att han skulle köpa din cykel ingick ni ett avtal med varandra som därför ska hållas.

Rätt att frånträda avtalet i undantagsfall
Han har rätt att frånträda avtalet om cykeln var trasig på något sätt som han inte kunde ha förväntat sig eller om du var oskäligt sen med leveransen av cykeln. Utgångspunkten är dock att han som köpare ska undersöka cykeln innan köpet, han inte rätt att frånträda avtalet på grund av något som borde ha upptäckts vid en sådan undersökning av cykeln. Även i vissa andra fall om du skulle ha lurat honom på något sätt och tagit ett alldeles för högt pris för cykeln.

Svaret på ditt problem
Då du inte skriver om något sådant undantagsfall antar jag att så inte är fallet. Alltså är utgångspunkten att ert avtal ska hållas och du har ingen skyldighet att lämna tillbaka pengarna till din kompis.

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95695)