Ingår tillgångar i aktiebolaget i dödsboet?

FRÅGA
Hej!Min bror hade ett eget Aktiebolag, han var ensam ägare. Han har gått bort, och vi vill likvidera bolaget. Ska eventuella pengar som finns i bolaget räknas med i dödsboets bouppteckning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det förenklade svaret är ja. När en person avlider ska dennes tillgångar och skulder sammanställas i en bouppteckning. Ett aktiebolag kan däremot vara svårt att värdera på egen hand. Det är därför som du beskriver ofta fördelaktigt att likvidera bolaget, om inte verksamheten ska fortsättas. I likvidationen sker ett liknande förfarande där bolagets skulder avräknas mot tillgångarna. Ett eventuellt överskott fördelas därefter mellan aktieägarna och har en aktieägare avlidit ingår det i dödsboet.

För att likvidera bolaget behöver man göra en anmälan till Bolagsverket, samt avregistrera det hos Skatteverket.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Christoffer Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. A Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-28 08:51
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (887)
2019-10-05 Hur vet jag om ett testamente vunnit laga kraft?
2019-10-03 Kan man byta boutredningsman?
2019-09-28 Ingår tillgångar i aktiebolaget i dödsboet?
2019-09-27 Varför tillsätts en konkursförvaltare vid en konkurs av ett dödsbo och vem sak betala förvaltaren?

Alla besvarade frågor (73804)