Ingår sparande i aktiebolag i bodelning?

2019-07-26 i Bodelning
FRÅGA
Om ena maken i ett skilsmässofall har ett pensionssparande i sitt aktiebolag, ska detta räknas som tillgång vid bodelning?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När det gäller pension och bodelning så finns det lite information i äktenskapsbalken(ÄktB). Enligt denna så ska viss pension undandras från bodelning. Den pension som ska undandras är den allmänna pensionen, den från staten, och vanligtvis även tjänstepension som arbetsgivaren betalar(10 kap. 3§ ÄktB).

Tjänstepension

Tjänstepensionen kan ibland ingå i bodelningen, detta är då själva tjänstepensionsförsäkringen ägs av personen i fråga och inte arbetsgivaren. Det vill säga att om försäkringen ägs av personen och arbetsgivaren bara betalar in på den så kan den ingå i bodelningen.

Skulle den däremot vara ägd av arbetsgivaren så kommer den troligtvis inte ingå i bodelningen.

Privatpension

Privatpension kommer för det mesta alltid ingå i bodelningen då det är en tillgång till personen i fråga, ett eget sparande bara.

För att svara på din fråga: Skulle detta vara makens egna bolag skulle jag vilja säga att det är ett privat sparande och bör därför ingå i en bodelning. Skulle det vara tjänstepension så beror det på det som jag gått igenom ovan. Sen beror det också på om det finns ett äktenskapsförord som behandlar detta eller inte.

Hoppas du fick svar på din fråga annars är det bara att återkomma!

Mvh

Sean Persson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
S7 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-27 09:58
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2269)
2019-08-19 Ska eget pensionssparande och enskild firma delas lika?
2019-08-18 Vad händer med lägenheten nu när vi ska skilja oss?
2019-08-13 Skilsmässoansökan styr egendomens värde i bodelningen
2019-08-12 Fördelning av egendom vid äktenskapsskillnad

Alla besvarade frågor (72109)