Ingår huset i bodelningen?

FRÅGA
Hej,Jag är sambo.Om min sambo köper ett hus och betalar det själv där vi bor, hur blir det då om jag dör?Vi har särkulle barn, om jag dör, skall mina barn ha rätt i huset??
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt sambolag (2003:376) ska sambor dela på samboegendomen när samboförhållandet upphör, 8 §. Ett samboförhållande upphör om samborna gifter sig, om samborna flyttar isär eller om en av samborna avlider, 2 §.

Samboegendom är bostad och bohag (exempelvis möbler och hushållsmaskiner) samborna införskaffat för gemensamt bruk, 3 §.

Saker som respektive sambo införskaffat innan han eller hon ingick samboförhållandet tillhör honom eller henne och anses inte vara samboegendom. En sak en sambo införskaffat innan han eller hon blev sambo ska således inte delas med den andra sambon om förhållandet skulle upphöra.

Sammanfattningsvis kan man säga att dina barn har rätt att ärva en del av huset om ni anskaffat det för gemensamt bruk. Det spelar ingen roll vem som har betalat för egendomen. Vanligtvis brukar den efterlevande sambon få hela bostaden. Den efterlevande sambon blir då skyldig att ersätta den avlidne sambons arvingar med pengar som motsvarar det värde han eller hon tagit över i bostaden.

Jag vill förtydliga att regler som gäller arv för särkullbarn bara aktualiseras när två personer är gifta med varandra och den ena eller båda makarna har barn med en annan person.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Malin Brännström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95785)