Ingår bostaden i en bodelning när ett samboförhållande upphör?

FRÅGA
Hej, jag är i ett distansförhållande men har nu köpt en bostad i min hemma stad och tanken är ju min partner ska flytta hit inom några månader men hur blir det med min bostad om det skulle ta slut har hen rätt till halva då? Jag har inte skrivit med henne på någonting, inte räknat med henne på lånet eller när man gjorde en bondekostand hos banken eller någonting sånt. Vi har varit tillsammans i ca 7 månader.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Har din partner rätt till bostaden vid en eventuell separation?

När du och din partner flyttar ihop kommer sambolagen att gälla för er. Vid en eventuell separation så kommer ni att behöva dela på den egendom som ni har köpt för gemensam användning om någon av er kräver det (3 och 8 §§. Sambolagen).

Detta innebär att bostad och egendom, ex möbler, som har köpts under eller till ert samboförhållande är egendom som ni eventuellt kommer att behöva dela mellan er. Jag tolkar det som, från din fråga, att du har köpt en lägenhet i syfte att du och din partner ska flytta in i den och bo där tillsammans (5 §. Sambolagen). Detta betyder att vid en eventuell separation så kan din partner kräva att bostaden ska ingå vid en bodelning.

Eftersom jag tolkar det som att du har köpt lägenheten i syfte att ni ska bo där tillsammans så har din partner också rätt till bostaden vid en eventuell separation.

Samboavtal

Du och din partner kan skriva ett samboavtal (9 §. Sambolagen). I samboavtalet kan ni komma överens om bostaden ska ingå i bodelningen eller inte, eller om det finns annan egendom som ni inte vill ska ingå i en eventuell bodelning.

Om ni skriver ett samboavtal där bostaden inte ska ingå vid en bodelning så har din partner inte rätt till bostaden om ni skulle separera.

Om ni skulle behöva hjälp med att skriva ett samboavtal kan ni använda er av Lawlines egna tjänster, genom att klicka HÄR kommer ni direkt till sidan där ni kan få hjälp att upprätta ett samboavtal.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Daniella Larsen
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2548)
2020-02-18 Köpa lägenhet som kan bli samboegendom?
2020-02-17 Har min sambo rätt till min bostadsrätt?
2020-02-17 Kan vår dotters kille få rätt till hälften av lägenheten om de separerar, trots att vi är delägare i den?
2020-02-17 Ska lägenhet som en sambo äger delas lika vid bodelning?

Alla besvarade frågor (77205)