Ingår aktier i en sambobodelning?

FRÅGA
Hej. Har som livsverk (sedan 1992) byggt upp ett företag där jag är största delägare och min andel är värd några miljoner och jag har lån och många år av låg/ingen lön/pensionsavsättning associerad till detta.Har levt med min sambo nu i 15 år och vi har 2 barn 13 + 6år gemensamma och hyr ett hus. Jag betalar hyran försäkringar och hälften av maten min sambo betalar el och VA + kläder till barnen (hon får barnbidragen till sitt konto). Fick nyligen av vår hyresvärd reda på att sambon inte betalat en VA-räkning och hyresvärden hotade med vräkning. Frågade sambon varför räkningen inte betalats och om hon insåg att vi kan bli bostadslösa hon sade att hon inte såg det som underordnat och att hon inte var säker på att hon ville leva med mig. Jag har alltid prioriterat familjen äter medhavd lunchbox för att barnen skall kunna gå på seglarskola och har aldrig varit otrogen el. dyl. Alltid satt familjen i första rummet och slagit knut på mig för att min sambo skall vara nöjd, men känt att jag aldrig "duger" eller "passar" för henne. Skjutsar barnen 80% av dagarna till och från skolan, håller i ungdomsträning och hinner överhuvud taget inte med något socialt utanför familjen. Inser nu att det kan vara separation på gång och undrar om jag riskerar att bli av med mitt livsverk, som också är beroende av mig. -Vid en separation/bodelning kommer aktierna i bolaget ingå eller är det bara mäbler och inventarier i hemmet?
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

När ett samboförhållande upphör ska enligt sambolagen en bodelning göras. Det som ska ingå i bodelningen kallas samboegendom, och består av gemensam bostad och bohag om dessa förvärvats för gemensam användning (sambolagen 3 §). Du behöver alltså inte vara orolig för att dina aktier ska ingå i bodelningen, då dessa inte utgör samboegendom.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95739)