Indrivning av privat skuld

2017-11-20 i Fordringar
FRÅGA
Hej!Jag har lånat ut pengar privat till en kille som sagt han skulle betala tillbaka samma vecka jag lånade ut pengar. Det har han inte gjort och det har snart gått 6 månader. Jag har skickat och påmint och han skickar falska överföringar eller säger att han ska göra det men gör aldrig det. Jag har erbjudit han avbetalningsplan som har gått med på att följa men inte följt. Jag har kontakt med flera andra som lånat ut till honom och han säger att jag gått bakom ryggen på honom men när han frågat om jag pratat med någon så har jag svarat ärligt.Hur går jag vidare med detta? Jag har polisanmält honom men den lades ner för de ansåg att det var ett avtal mellan oss.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det enklaste sättet att indriva skulden är att du kontaktar Kronofogden och ansöker om betalningsföreläggande (se 2 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). I det fall du gör detta, kommer personen att informeras av Kronofogden och få möjlighet att bestrida skulden. Bestrids inte skulden, blir skulden fastställd och Kronofogden börjar arbeta med att driva in den. Bestrids skulden (t.ex. med motiveringen att personen inte har lånat några pengar), kommer du att informeras om detta och tillfrågas om du vill ta ärendet vidare till domstol. I det fall du ett skriftligt skuldebrev är det inte särskilt troligt att motparten väljer att bestrida skulden. Bestrider denne ändå skulden, bör du enkelt kunna uppfylla de beviskrav som åligger dig i en eventuell tvist.

I ansökan om betalningsföreläggande ska du bland annat specificera hur mycket pengar det rör sig om, samt grunden för kravet (det vill säga att din vän har lånat pengar). Mer information om betalningsföreläggande, liksom blankett för ansökan, hittar du på Kronofogdens hemsida.

Hälsningar,

Vänligen

Pontus Schenkel
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (839)
2021-11-29 Sälja muntliga skulder
2021-11-20 Vad gäller kring preskription av fordringar och hur kort får egentligen förfallotiden vara?
2021-11-16 När preskriberas gamla fakturor?
2021-11-14 Finns det något lagligt avtal vi kan använda oss av om min sambo vill köpa min husbil?

Alla besvarade frågor (97478)