Indrivning av privat skuld

Hej!

Jag har lånat ut pengar privat till en kille som sagt han skulle betala tillbaka samma vecka jag lånade ut pengar. Det har han inte gjort och det har snart gått 6 månader. Jag har skickat och påmint och han skickar falska överföringar eller säger att han ska göra det men gör aldrig det. Jag har erbjudit han avbetalningsplan som har gått med på att följa men inte följt. Jag har kontakt med flera andra som lånat ut till honom och han säger att jag gått bakom ryggen på honom men när han frågat om jag pratat med någon så har jag svarat ärligt.

Hur går jag vidare med detta?

Jag har polisanmält honom men den lades ner för de ansåg att det var ett avtal mellan oss.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det enklaste sättet att indriva skulden är att du kontaktar Kronofogden och ansöker om betalningsföreläggande (se 2 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). I det fall du gör detta, kommer personen att informeras av Kronofogden och få möjlighet att bestrida skulden. Bestrids inte skulden, blir skulden fastställd och Kronofogden börjar arbeta med att driva in den. Bestrids skulden (t.ex. med motiveringen att personen inte har lånat några pengar), kommer du att informeras om detta och tillfrågas om du vill ta ärendet vidare till domstol. I det fall du ett skriftligt skuldebrev är det inte särskilt troligt att motparten väljer att bestrida skulden. Bestrider denne ändå skulden, bör du enkelt kunna uppfylla de beviskrav som åligger dig i en eventuell tvist.

I ansökan om betalningsföreläggande ska du bland annat specificera hur mycket pengar det rör sig om, samt grunden för kravet (det vill säga att din vän har lånat pengar). Mer information om betalningsföreläggande, liksom blankett för ansökan, hittar du på Kronofogdens hemsida.

Hälsningar,

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Fordringar? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo