Inbördes testamente mellan makar: Vad händer om ena maken upprättar nytt testamente?
Hej,
Ett testamente, signerat efter alla regler 2003, efter en make och maka som lyder:
"Den av oss som överlever den andre skall med full äganderätt erhålla den avlidnes kvarlåtenskap.
Efter den sist avlidnes död skall kvarlåtenskapen fördelas enligt följande:
AB skall erhålla 100.000 kr.
BC skall erhålla 10.000 kr.
All övrig kvarlåtenskap, såväl fast som lös, ska tillfalla DE".
Makan dör 2010. Maken lever vidare. Maken lämnar ett nytt testamente bara något år innan sin död (2017) där han lämnar allt som är kvar till DE som är universal arvstagare.
Men - vad gäller för AB och BCs del?
Ingen av de fick någon kallelse till bouppteckning. Ingen av de har hört något från juristen.
Försvinner de löften som makarna gav i sitt gemensamma testamente? Det är ju del av makans giftorättsgods som maken förvaltat, men sedan innan sin död testamenterat till annan!
Vad ska AB och CD göra?
Tacksam för svar.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag ska först utreda det första testamentets innebörd. Normalt så menas att ärva något med "full äganderätt" att testamentstagaren har rätt att göra vad personen vill med det ärvda, även testamentera bort egendomen till någon annan. I testamentet har maken och makan dock gjort särskilt efterarvsförordnande genom att skriva att "efter den sist avlidnes död så ska kvarlåtenskapen fördelas enligt följande". Detta innebär att testamentet ska tolkas som att egendomen ska testamenteras med "fri förfoganderätt". Fri förfoganderätt innebär att testamentstagaren får förfoga över egendomen på vad sätt personen önskar (sälja, ge bort, osv) förutom att testamentera bort egendomen. Det innebär att den egendom som maken ärvde efter makan ärvs med fri förfoganderätt och maken har därmed inte rätt att testamentera bort egendomen.
Det är dock viktigt att notera hur ett s.k. inbördes testamente mellan makar fungerar. Var och en har rätt att själv testamentera och bestämma över sin egen kvarlåtenskap (9 kap. 1 § ärvdabalken). Att skriva ett inbördes testamente innebär att man skriver ett testamente som ska reglera båda makarnas sista vilja. Vem som helst av makarna som fortfarande är i livet har dock full rätt att skriva ett nytt testamente för att ersätta det gamla till den del den avser den makens kvarlåtenskap. Då gäller det nya testamentet för den maken och det gamla testamentet gäller för den andra.
Den efterlevande maken har därmed rätt att upprätta ett nytt testamente efter sin frus död för att bestämma hur hans kvarlåtenskap ska fördelas. Den andelen av hans kvarlåtenskap som motsvarar makans kvarlåtenskap ska dock fortfarande fördelas enligt det efterarvsförordnande som framgår av testamentet från 2003. Därmed så ska AB och BC ha kallats till bouppteckningsförrättningen efter maken eftersom de ska vara dödsbodelägare i makens dödsbo enligt testamentet efter den först avlidne makan (20 kap. 2 § ärvdabalken). Om AB och BC inte har blivit kallade trots att de ska det enligt den först avlidne makans testamente så är bouppteckningen felaktig och bouppteckningen ska således inte registreras (20 kap. 9 § tredje stycket). Om bouppteckningen trots detta har blivit registrerad så går det att överklaga beslutet om att registrera bouppteckningen inom tre veckor från det att AB och BC fått kännedom om felaktigheten. Beroende på när i tiden bouppteckningen har skickats in till Skatteverket så kan det vara så att den inte har blivit registrerad än, det går att höra av sig till Skatteverket och fråga om bouppteckningen har registrerats. Beroende på de exakta omständigheterna så kan eventuellt felet rättas till genom att en tilläggsbouppteckning upprättas där AB och BC kallas till den nya förrättningen (20 kap. 10 § ärvdabalken).
Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga, du är alltid varmt välkommen att komma in med nya frågor till oss här på Lawline!
Vänligen,