Hyresvärds rätt vid utebliven hyra

2020-05-24 i Hyresrätt
FRÅGA
Utebliven betalning av hyra, vad kan jag göra som hyresvärd? Har försökt läsa på om kronofogden, men där är ju avgifter som jag får betala.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor om hyra regleras i jordabalkens tolfte kapitel, den s.k. hyreslagen. När en hyresgäst är försenad med betalning av hyran är denne skyldig att betala dröjsmålsränta. Därutöver kan hyresrätten bli förverkad enligt 12 kap. 42 § st. 1 p. 1–2 jordabalken (JB). Om det gäller en lokalhyresgäst räcker det med att dröjsmålet endast är två vardagar efter förfallodagen för att hyresrätten ska bli förverkad, men vid en bostadsrätt måste dröjsmålet vara minst en vecka.

Dröjsmålet måste också utgöra ett väsentligt kontraktsbrott för hyresvärden. Det får alltså inte vara fråga om någon bagatellartat som att bara betala några kronor för lite i hyra. Under hela tiden innan hyresvärden säger upp hyresrätten på grund av förverkande har hyresgästen rätt att vidta rättelse och betala hyran, hinner den göra det kan inte hyresrätten längre förverkas på den grunden 12 kap. 43 § st. 1 JB.

Du har alltså som hyresvärd rätt att förverka hyresrätten vid utebliven hyra. Hoppas du fick var på din fråga, och om du har fler frågor får du gärna vända dig till oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning,

Emilia Nordström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1765)
2020-10-21 Beräkning av proportionerlig hyra för inneboende (hyresrätt)
2020-10-19 Vem betalar när hyresgästen orsakar skada
2020-10-19 När hyresvärden inte skriver under uppsägning av hyresavtal
2020-10-18 Har jag rätt till nedsatt hyra om min hyresvärd ej åtgärdar vissa fel?

Alla besvarade frågor (85214)