Hyresvärds rätt att hålla visning efter uppsägning

Hej,

Jag är hyresvärd och har nu fått in en uppsägning på en lägenhet (siste oktober). Personen som bor i lägenheten vill närvara när jag har visning, eftersom hon har katter som hon menar smiter lätt när man öppnar dörren.

Jag har försökt boka visningstid med henne i över två veckor men hon vill att vi ska ha visningen kl. 18.00 på kvällen. Min personal arbetar mellan 7.30-16.30.

Jag har sagt att hon kan hålla visningen själv, jag har bokat in tid och intressenter, sen slutar det med att hon inte är hemma när intressenterna plinga på dörren. Vad kan jag göra? Jag måste få möjlighet att visa lägenheten, annars riskerar jag att stå med en vakant lägenhet bara för att hennes katter har lätt att smita.

Jag brukar försöka meddela lite mer än en vecka innan jag skall ha en visning.

Jag vet att det i lägenhet står "lämplig tid" - men borde inte detta vara kopplat något till när min personal arbetar? Hur ska jag kunna motivera att min personal måste jobba övertid för att hennes katter smiter?

Tack på förhand

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

I 12:26 jordabalken (JB) stadgas hyresgästen är skyldig att låta lägenheten visas när den är ledig för uthyrning. Visningen ska ske på en tid som är lämplig för hyresgästen. I 12:26 JB tredje stycket framhålls att hyresvärden ej ska orsaka mer olägenhet än nödvändigt för hyresgästen. Detta innebär att om den tid som hyresvärden föreslår är olämplig för hyresgästen, har hyresgästen rätt att begära visning vid en annan tidpunkt. Du måste i och med detta rätta dig efter hyresgästens önskemål och hålla visningen klockan 18 på kvällen. Du har ingen rätt att hålla visningar dagtid. Du kan heller inte begära att hyresgästen själv håller i visningarna. Anledningen till att reglerna tar sådan stor hänsyn till hyresgästen är att hyresgästen ensam disponerar över lägenheten tills dess att uppsägningstiden är slut.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Lovisa LundgrenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000